Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, intervenții ferme, în plenul PE, de susținere a IMM-urilor, grav afectate de pandemie și războiul din Ucraina!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, s-a remarcat în intervențiile avute în plenul PE de la Bruxelles și Strasbourg, în comisiile PE, dar și în luările de poziție și evenimentele pro-IMM-uri desfășurate în România, ca o apărătoare constantă a întreprinderilor mici și mijlocii, grav afectate de pandemie și războiul din Ucraina.

Fostă antreprenoare de succes, președintă de asociație patronală, dar și ministru pentru IMM-uri, eurodeputatul Grapini a avut, de-a lungul anilor, numeroase intervenții ferme de susținere a IMM-urilor.

Maria Grapini a precizat, recent, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, că IMM-urile au nevoie de măsuri concrete, nu de declarații!

“Doamnă comisar, trebuie să spun că sunt dezamăgită pentru că pe lucrurile pe care le-ați enumerat și pe care susțineți că doriți să le faceți pentru a ajuta IMM-urile le tot aud din anul 2014, de când sunt în acest Parlament. Despre ce reducere a birocrației vorbiți? Am avut Small Business Act pentru IMM-urile din Europa, în care trebuia ca orice act legislativ să treacă, să nu mai fie nicio povară administrativă pusă suplimentar pe IMM-uri! Avem directivă pe marginea plăților întârziate! S-au făcut în mandatul trecut studii, am arătat foarte clar că lucrurile nu funcționează! Ce doriți să faceți cu plățile întârziate, pentru că avem și aici un act legislativ?”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a menționat și faptul că s-a modificat directiva pe achiziții publice. În context, eurodeputatul PUSL a spus că a cerut ca, în directivă, în momentul modificării acesteia, să se cuprindă “clar și limpede” accesul IMM-urilor la contracte, contractele să fie fragmentate, iar plată să fie asigurată în cazul subcontractanților.

Cu puțin timp înainte, eurodeputatul PUSL ceruse, tot în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pentru piețe financiare, Mairead McGuinness, măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor.

Potrivit eurodeputatului Grapini, este inadmisibil ca un IMM să aibă aceleași reglementări ca și o companie mare.

“Dacă nu vom face ceva concret, le vom omorî. Cum este posibil ca un IMM să aibă aceeași reglementare ca o companie mare? Cum să aibă capital pentru internaționalizare? Banca Europeană pentru Investiții are în privința IMM-urilor aceleași proceduri ca și pentru companiile mari. Acest lucru nu este posibil! Trebuie să avem reglementări specifice IMM-urilor, clare, dacă vrem să supraviețuiască, să le dezvoltăm și să fie sustenabile”, a punctat eurodeputatul Grapini care, în context, reitera faptul că IMM-urile sunt cele mai disciplinate în privința plății taxelor și a impozitelor.

Cu doar câteva zile înainte, europarlamentarul PUSL solicitase, tot în plenul PE, Băncii Europene de Investiții să finanțeze IMM-urile și să dea dovadă de transparență în selectarea proiectelor finanțate.

“Trebuie să spun însă, în calitatea mea de vicepreședinte pentru Piața Internă și în numele Intergrupului pentru IMM-uri, că mi-aș dori ca, anul viitor, față de raportul pe care îl analizăm acum, să alocați mai mulți bani IMM-urilor. Aveți, de asemenea, o importanță deosebită în InvestEU. Am scris recent comisarului Breton și v-a nominalizat ca o Bancă de Investiții care are un rol important în finanțarea IMM-urilor”, preciza eurodeputat Grapini.

De altfel, în acest an, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinta a Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, a transmis o scrisoare comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, pe tema eficientizării accesului la finanțarea UE pentru IMM-uri.

Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere multiplele crize create de războiul din Ucraina, care creează dificultăți pentru IMM-uri, dar și în contextul complexității și diversității ghidurilor naționale pentru fondurile structurale, diferite de la țară la țară, este foarte important ca IMM-urile să poată accesa fondurile necesare direct de la Comisia Europeană.

În context, europarlamentarul umanist i-a adresat comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, rugamintea să propună măsurile necesare pentru a institui acest mecanism de accesare a fondurilor direct de la Comisia Europeană.

Nu de puține ori, eurodeputatul român a sancționat dur și lipsa de transparență de la vârful instituțiilor europene, reiterând, în context, necesitatea cheltuirii cât mai eficiente a banilor europeni. Mai mult, Maria Grapini a punctat că, personal, nu va susține niciodată introducerea unor taxe suplimentare pentru cetățeni sau IMM-uri. „Soluția este să se recupereze averile acumulate necinstit!”, spune, cu fiecare zi, eurodeputatul Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.