Maria Grapini cere verificarea modului în care Ucraina a cheltuit miliardele de euro primite. Eurodeputatul PUSL, întrebări tranșante agențiilor care răspund de protejarea intereselor financiare ale UE!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a avut, recent, în comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European, un schimb de informații cu cele cinci Agenții ale Uniunii Europene care răspund de protejarea intereselor financiare ale Uniunii: Curtea de Conturi, Eurojust, Europol, Parchetul European și OLAF.

În calitate de Raportor al PE pe Raportul privind Protecția intereselor financiare ale UE, eurodeputatul Grapini a pus întrebări tranșante celor audiați:

-Cum verifică aceste agenții modul de cheltuire al banilor europeni dați pentru sprijinirea Ucrainei?

-De ce Parchetul European nu a cerut nici o verificare în privința Ucrainei?

– Ce vor face aceste agenții pentru a coopera eficient în direcția diminuării fraudei, corupției, spălării de bani, în general, și în special în Ucraina?

De altfel, Maria Grapini s-a remarcat, în numeroase luări de poziție, adoptate în plenul PE dar și în comisiile de specialitate, prin demararea unor verificări ample în privința cheltuirii miliardelor de euro, date de UE, de către oficialii ucraineni.

De menționat faptul că europarlamentarul umanist a trimis, cu două luni în urmă, o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul căreia a solicitat ca Ucrainei să i se ceară să justifice modul în care a cheltuit zeci de miliarde de euro, sume acordate din bugetul Uniunii Europene și, implicit, din cel al României.

“Am cerut acest lucru pentru că, spre exemplu, pe noi, pe români, dar și pe toate celelalte state membre ale UE, ne verifică strict în privința cheltuirii banilor europeni. Noi am ajutat Ucraina și, în schimb, trebuie ca Uniunea Europeană să ne dea bani în plus pentru infrastructură, pentru IMM-uri, pentru școli etc, pentru că repet: vreau să ajutăm Ucraina însă trebuie spus foarte clar faptul că nu vorbim, în niciun caz, de sume mici date spre Ucraina!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, încă de când era mic copil, a învățat despre importanța familiei și, ca atare, consideră că atât președintele, cât și premierul, trebuie să trateze România ca pe o familie și trebuie, mai întâi, să acopere nevoile copiilor lor și abia apoi să ajute și alte state!

„România și românii trebuie să fie pe primul loc în toate negocierile externe!”, a mai spus europarlamentarul PUSL.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.