Alarmant: Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare abia în 2025!

Deși guvernanții au promis în nenumărate rânduri că noua lege a salarizării va intra în vigoare la începutul anului următor, iată că este posibil ca românii să mai aștepte câteva luni sau chiar ani pentru majorările de salarii promise.

Noua lege a salarizării ar putea fi amânată până în 2025. Și asta deoarece proiectul este departe de finalizare.  Ținând cont de faptul că, în România, anul următor vor avea loc patru rânduri de alegeri, potrivit legii, Guvernul nu poate majora salariile bugetarilor cu șase luni înainte de acestea. Cu alte cuvinte, nouă lege a salarizării ar trebui sa între în vigoare la 1 ianuarie cel mai târziu. Însă sindicaliștii susțin că proiectul va fi finalizat abia în martie 2024, scrie Observator.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se întâmplă cu veniturile a milioane de români. ”Finalizăm partea de dialog social, după vom întra în discuțiile tehnice, vom continua cu partea de impact și apoi vom trece efectiv în zona de negociere cu Comisia care să permită adaptarea, ajustarea salarizării în funcție de anumiți parametri specifici pentru fiecare unitate administrativ teritorială.

Fiecare dintre unitățile administrativ teritoriale au un specific care depinde de număr de locuitori, serviciile publice pe care le au. Sunt localități care vin și cu servicii publice pe partea de sănătate, pe partea culturală”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Iar salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și una variabilă, în funcție de performanță. ”Ne dorim să aducem echitate, o ierarhizare corectă, să venim cu elemente noi, maximum 20% sporuri pe fiecare ordonator de credite, respectiv cu posibilitatea de a veni cu bonusuri pentru angajații performanți”, a mai spus ministrul Muncii.

Odată ce va intra în vigoare noua lege, profesorii și cercetătorii ar putea avea venituri mai mari. La fel și IT-știi. Și asta pentru că Ministerul Muncii va face o analiză între salariile de la stat și cele de la privat, iar acolo unde sunt observate discrepanțe mari vor fi luate măsuri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.