Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, implicare totală: Proiectul Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe, care vizează această iarnă, ar urma să acopere cel puţin 1.000 de gospodării!

Ministerul Energiei şi Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) demarează proiectul Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe, care vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor şi ar urma să acopere cel puţin 1.000 de gospodării cu „tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta”, a afirmat, luni, la o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Subiectul este unul important pentru sute de mii de români. Sunt românii care încă se luptă cu sărăcia şi cu sărăcia energetică. De aceea, mă bucur foarte mult că astăzi (luni, n.r.) pot să vă anunţ că, împreună cu domnul Dumitru Chisăliţă (preşedinte AEI, n.r.) şi Asociaţia Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice. Acest parteneriat vizează două direcţii principale care se vor materializa în două proiecte de importanţă majoră pentru România. În primul rând, proiectul Case cu căldură vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor. Ne-am gândit să provocăm românii ca în marja sărbătorilor să se gândească la cei nevoiaşi şi, dacă în general trimiteau donaţii de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta”, a menţionat Sebastian Burduja, la conferinţa de presă cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice.

Potrivit lui Burduja, sunt peste două treimi dintre gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

„Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă, dar şi cu alţi parteneri instituţionali pe care îi vom anunţa pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul Case cu căldură pentru aceste familii nevoiaşe. Ne propunem să acoperim cel puţin 1.000 de gospodării cu tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta. Categoric el se va adresa tuturor românilor care vor putea să doneze, vor putea să contribuie, vor putea să se implice. De asemenea, vom apela la companiile din sectorul energetic să facă ceea ce trebuie şi să susţină această campanie”, a adăugat ministrul.

El a subliniat că aproximativ un milion de lei va reprezenta sprijinul pentru cele peste 1.000 de gospodării, cu tot ceea ce înseamnă furnizarea lemnului de foc pentru o iarnă întreagă, „bani pe care dorim să-i avem din donaţii”.

„Beneficiarii sunt aleşi în funcţie de venit, în funcţie de gradul de marginalizare a comunităţii, distanţa faţă de principale drumuri de acces, distanţa faţă de sursele de aprovizionare ş.a.m.d. Deci, va exista o listă transparentă şi de criterii şi de asociaţii cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării”, a mai spus Burduja.

Ministrul Energiei a menţionat că, al doilea proiect pe termen mediu şi lung, de perspectivă, se referă la acele gospodării care nu au energie electrică, fiind zeci de mii de gospodării în această situaţie.

„Sunt case în care copiii românilor studiază încă în România anului 2023 la lumina lumânării. Ori, această situaţie nu mai poate continua. Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă vom face un registru naţional electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică. Vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării şi vom lansa provocarea către societatea civilă, către toţi românii, către mediul privat, să adopte o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, resursa energetică, energia electrică”, a adăugat Burduja.

El a precizat că peste 52.000 de gospodării din ţară nu aveau curent electric, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Energiei pe baza unor date colectate de la Consiliile judeţene, de la primării, în 2018.

„NewsEnergy.ro a făcut un alt studiu, mai recent, şi spunea că 100.000 de gospodării au rămas neelectrificate în România. Într-o ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, în 2023, această realitate trebuie schimbată de urgenţă şi asta o putem face doar împreună. Pentru o gospodărie, un cost de câteva mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi de baterii pentru stocare, în condiţiile acestor gospodării, este un cost inimaginabil de mare, dar suntem cu toţii o singură echipă şi de aceea trebuie să rezolvăm această situaţie printr-un efort comun. Aşadar, vom inventaria toate imobilele fără energie electrică din România, realizând acest registru electronic naţional. Şi aici mă bazez şi pe sprijinul şi colaborarea foştilor mei colegi la Ministerul Digitalizării”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, pentru acele gospodării unde este optim să se conecteze la reţeaua electrică, se va lucra cu distribuitorii să le fie asigurate resurse din Fondul pentru modernizare, pentru extinderea acestor reţele „în zonele unde există raţiuni comerciale pentru extinderea reţelelor”.

„Vom avea şi ajutoare pentru gospodăriile individuale off-grid, sistem de înmagazinare baterii şi sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalaţia de utilizare, acolo unde accesibilitatea este uşoară, unde se poate ajunge fizic şi destul de uşor la aceste gospodării şi, nu ultimul rând, acolo unde există gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces vom avea această campanie de CSR (corporate social responsibility, n.r) cu voluntari care vor merge să instaleze aceste sisteme, panouri fotovoltaice, baterii”, a precizat ministrul.

În opinia sa, aproximativ şase luni de zile „este un termen rezonabil să avem gata acest registru electronic naţional al gospodăriilor fără energie electrică”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.