Eurodeputatul Maria Grapini, amendamente în sprijinul grupurilor vulnerabile și al persoanelor afectate de sărăcia energetică: În viitor, vor fi mai bine protejate față de întreruperea aprovizionării cu gaze!
Consiliul European și Parlamentul European au ajuns ieri la un acord politic provizoriu asupra directivei privind normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului.
Deși dosarul aparține de comisia ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare și energie) din PE, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a fost raportor din partea comisiei IMCO (Piață Internă și Protecția Consumatorilor) și, în context, și-a impus amendamentele sale, din perspectiva comisiei IMCO, legate de protecția consumatorilor.
“Este un mare succes pentru Parlamentul European pentru că grupurile vulnerabile și persoanele afectate de sărăcia energetică vor fi mai bine protejate față de întreruperea aprovizionării cu gaze, în viitor, deoarece statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni deconectarea. În plus, toți consumatorii vor primi mai multe drepturi și sprijin atunci când trec de la furnizarea de gaze fosile la alte alternative.
Ca român, sunt bucuroasă că am putut, în calitate de raportor din partea comisiei IMCO, să impun aceste amendamente, care ajută consumatorii vulnerabili și care protejează consumatorii de la deconectări și în timpul litigiilor cu furnizorii”, a punctat eurodeputatul Grapini.
Concret, Directiva urmărește să faciliteze pătrunderea gazelor regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sistemul energetic, permițând trecerea de la gazele naturale, în vederea atingerii obiectivului UE de neutralitate climatică, în 2050.
În ceea ce privește protecția grupurilor vulnerabile, statele membre trebuie să se asigure că dreptul de a schimba furnizorul este acordat clienților într-o manieră nediscriminatorie din punct de vedere al costurilor și timpului. Mai mult decât atât, statele membre trebuie să se asigure că cel puțin clienții casnici de gaze naturale, microîntreprinderile si întreprinderile mici au acces gratuit la cel puțin un instrument care compară ofertele furnizorilor, inclusiv promoțiile.
Totodată, statele membre stabilesc puncte unice de contact pentru a oferi tuturor clienților, inclusiv celor care nu au acces la internet, toate informațiile necesare privind drepturile lor, instrumente de comparare certificate, măsuri de asistență disponibile, inclusiv cele care vizează clienții vulnerabili. De asemenea, nevoile specifice ale clienților vulnerabili vor fi luate în considerare.