Eurodeputatul PUSL,  Maria Grapini, revoltat: Cei responsabili să înceteze să mai spună că întreaga cantitate de vaccinuri anti-Covid ne-a fost impusă de UE!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a cerut, în mai multe rânduri, inclusiv în cadrul unor intervenții tranșante în plenurile Parlamentului European de la Bruxelles și Strasbourg, anchetarea oficialilor români care au achizitionat o cantitate nejustificată de vaccinuri anti-Covid, raportat la populația României!

„În primul rând, constat că, de câteva zile, au apărut în dosarele instrumentate de DNA la adresa fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, informații conform cărora aceștia nu ar fi avut nicio vină pentru că Uniunea Europeană ne-ar fi impus cantitatea de vaccinuri anti-Covid pe care trebuie să o comandăm. Este un mare neadevăr. Sunt în Comisia pentru Libertăți Civile și Justiție, dar și în cea pentru Piață Internă care se ocupă de achiziții la nivelul PE și vă spun că procedura a fost următoarea: s-a cerut fiecărui stat membru să spună care este cantitatea de vaccin de care are nevoie și, apoi, s-a făcut un total pentru cele 27 de state membre, după care s-a făcut un contract comun la nivelul UE”, a precizat eurodeputatul Grapini.

Deși, a mai spus Maria Grapini, pe marginea acestui contract persistă multe semne de întrebare, inclusiv în privința prețului, în privința cantității primite este însă responsabil fiecare stat membru.

Potrivit europarlamentarului umanist, România nu a dorit să activeze clauza privind ieșirea legală din contract, în privința renunțării la numărul de doze primite în exces.

„Deși s-a constatat că numărul românilor care doreau să se vaccineze era mai mic decât se anunțase inițial, ba, mai mult, vaccinul avea o perioadă de valabilitate limitată, urmând ca, apoi, să fie aruncat, responsabilii de la București nu au activat acea clauză de renunțare”, a completat Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PUSL a reiterat faptul că, în acest caz, vinovățiile sunt clare și aparțin celor care au angajat România în acest contract. “Cei responsabili să înceteze să mai spună că întreaga cantitate ne-a fost impusă de UE!”, a conchis aceasta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.