SUA au aprobat vânzarea către România a celebrelor sisteme de rachete ghidate antitanc Javelin! Costul tranzacției: 80 de milioane de dolari!

​SUA au aprobat vânzarea către România a celebrelor sisteme de rachete ghidate antitanc Javelin, devenite cunoscute mai ales pe parcursul războiului din Ucraina, unde au fost numite „Sfânta Javelin”.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) a Statelor Unite ale Americii anunță că pe 12 decembrie a notificat Congresul american cu privire la vânzarea a 263 de rachete de tip Javelin FGM-148F și 26 de sisteme de lansare Javelin, către România.

Contractul este estimat de SUA la circa 80 de milioane de dolari, potrivit Hotnews.

DSCA anunță că Guvernul României a solicitat achiziționarea a două sute șaizeci și trei (263) de rachete Javelin FGM-148F și a douăzeci și șase (26) de unități de lansare Javelin (LWCLU). În achiziție vor fi incluse și antrenamentul și formarea militarilor, alte elemente de asistență tehnică, precum și muniție de antrenament.

Sistemul FGM-148 Javelin este un sistem portabil de rachete anti-tanc – un lansator ușor ce poate fi cărat și lansat de către un singur soldat.

Javelin este printre cele mai moderne sisteme mobile anti-tanc dezvoltate de SUA. E un sistem fire-and-forget, adică soldatul alege ținta, o fixează și după ce trage se poate ascunde, fără să fie nevoit să stea să ghideze racheta până la țintă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.