Eurodeputatul Maria Grapini îi cere explicații comisarului pentru sănătate: Digitalizarea nu trebuie să încalce drepturile personale și pe acela de a decide accesul la propriile date medicale!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a militat, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, pentru protecția datelor personale, în ceea ce priveste starea de sănătate personală.

Potrivit eurodeputatului Grapini, digitalizarea în spațiul european nu trebuie să încalce drepturile personale și pe acela de a decide accesul la datele personale.

“Vreau să mă leg de exemplul pe care l-ați dat, și anume, dacă transmiterea de date nu ar trebui să se facă doar la solicitarea pacientului. Cum ne asigurăm, spre exemplu, că nu se transmit date personale despre noi, despre bolile pe care le avem, și la solicitarea, de exemplu, a unui angajator sau a unei instituții? Cum ne putem asigura că acest transfer de date se face doar la cererea pacientului?”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini.

În răspunsul său, comisarul Stella Kyriakides, a menționat că „noi suntem cei care vor decide nivelul de acces” la datele noastre.

„Nu cred că, prin aceste decizii, se va întâmpla ceva rău. Cred, de asemenea, că trebuie să ne gândim la situația bolilor rare, și anume, la suferința oamenilor au cancer. Noi le oferim tuturor o șansă să își îmbunătățească sistemul. Niciun sistem nu este perfect și niciun act juridic, nici măcar acesta, nu este bătut în cuie și îl putem modifica dacă situația o impune. Protecția datelor pesonale este importantă!”, a precizat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Revoltată de faptul că înaltul oficial european nu i-a răspuns punctual la întrebare, Maria Grapini a reacționat: “Nu mi-ați răspuns la întrebare. Vă spun că am citit foarte bine raportul și, în context, vă întreb încă o dată: cum putem să ne asigurăm, prin acest document, că nu se transmit date dacă pacientul nu cere acest lucru?”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.