Maria Grapini s-a luptat, în PE, pentru interesele transportatorilor români. Recuperarea prejudiciilor cauzate de neintrarea în Schengen, o prioritate pentru eurodeputatul PUSL!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Eurodeputatul PUSL,  Maria Grapini, membru în grupul S&D,  s-a remarcat, în anul 2023, prin numeroase intervenții, atât în plenul PE de la Bruxelles și Strasbourg, cât și în comisiile PE, dar și în cadrul unor evenimente pe această temă, prin sprijinirea transportatorilor est-europeni în special cei români.

De altfel, la jumătatea anului trecut, după votul eurodeputaţilor care au adoptat o rezoluţie prin care solicită Consiliului UE să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2023, Maria Grapini a precizat că, din 2014, de când este europarlamentar, a votat nu mai puțin de șase rezoluții pentru aderarea României la Schengen.

„În această ultimă rezoluție, adoptată de PE, cererile sunt extrem de punctuale și mă refer aici inclusiv la cererea de despăgubiri. Eu am deja niște sume primite de la transportatori și vorbesc și în acest caz de o sumă foarte mare, de circa 23 de miliarde de euro, dacă luăm în calcul faptul că trebuia să intrăm în Schengen încă din anul 2011!”, puncta, cu fermitate, eurodeputatul Grapini.

Totodată, eurodeputatul PUSL i-a solicitat, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE de la Strasbourg, comisarului responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, să îi transmită președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Austria trebuie să intre în infringement. De asemenea, Maria Grapini a reiterat necesitatea ca Austriei să îi fie impusă de către Comisia Europeană plata pierderilor economice pe care România le-a suferit anul trecut și, implicit, toate despăgubirile aferente.

Totodată, europarlamentarul umanist a apărat într-o intervenție, la fel de fermă, în plenul PE, drepturile transportatorilor internaționali, în cadrul pieței Uniunii Europene.

Concret, eurodeputatul Grapini a punctat faptul că șoferii de tir din România reclamă controale nejustificate și disproporționate și a cerut, în context, existența unei statistici în toate statele membre care să prezinte, foarte clar, frecvența controalelor tirurilor în funcție de țara de proveniență.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a vorbit și despre vizita efectuată în anul 2023, în Franța, din partea comisiei TRAN (comisia pentru turism și transport), pentru a vedea efectele pachetului mobilitate, votat recent de PE.

“Din păcate, am constatat că avem încă parcări nesecurizate”, a avertizat Maria Grapini, care a reamintit celor prezenți de tragedia de acum un an când un șofer român a fost ucis într-o parcare din Franța.

De altfel, cazul unui transportator român care a fost sancționat, în Austria, cu patru amenzi nejustificate, a revoltat-o pe Maria Grapini.

În aceste condiții, eurodeputatul Grapini i-a transmis comisarului pentru transporturi, Adina Vălean, o scrisoare deschisă pe marginea acestui subiect care prejudiciază interesele transportatorilor din Europa de Est, în special celor români, în spațiul Schengen.

Reacția Mariei Grapini a venit în contextul sesizărilor primite de la transportatorii rutieri care tranzitează Austria cu autovehicule înmatriculate în țări din afara spațiului Schengen și care au avut parte de un tratament discriminatoriu și abuziv.

Totodată, numai în actualul mandat de europarlamentar, eurodeputatul român a organizat și participat la mai multe evenimente de susținere a transportilor, primind, chiar delegația acestora, la sediul PE de la Bruxelles.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a luat apărarea transportatorilor români și în privința controversatului pachet de mobilitate care reglementează transportul international, pachet care a trecut de votul Parlamentului European în urma negocierilor dintre șefii de stat și de guvern din Consiliul European.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.