Stop Contrabanda: 2023 – cel mai mare volum de țigarete ilegale capturate în ultimii 5 ani în România!
In anul 2023, pe fondul eforturilor extinse ale autoritatilor de a stopa activitatile de trafic ilicit de la granitele tarii, peste 150 de milioane de tigarete de contrabanda au fost capturate pe teritoriul Romaniei, la o valoare pe piata neagra de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). Volumul capturilor retinute anul trecut este in crestere cu aproape 40% fata de 2022, iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de tigarete ilicite din ultimii 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda de pe teritoriul Romaniei.
Spre comparatie, in 2022 autoritatile au capturat peste 110 milioane de tigarete de contrabanda, iar in urma cu 5 ani, in 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de tigarete***.
Conform celor mai recente date Novel Research, in 2023 media anuala a contrabandei a crescut in Romania cu peste un punct procentual, pana la 8,2%. Aceasta dupa ce in 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scazuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind si cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit si venituri mai mari la bugetul de stat.
In 2023, media anuala a contrabandei cu tigarete in Romania se situeaza in media europeana din 2022, evaluata la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun si nicotina, in contextul in care accizele si preturile tigaretelor din Romania sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumparare*. In tarile invecinate Romaniei, tigarile pot fi cumparate chiar si la aproximativ jumatate din pret, contrabanda fiind astfel foarte profitabila. De asemenea, Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
“Tendinta ascendenta a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum si prevalenta semnificativa a produselor contrafacute indica riscuri majore care persista la adresa sigurantei comunitatilor si a dezvoltarii economice, precum si la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de alta parte, nivelul semnificativ al capturilor de tigarete ilicite din 2023 ne indica odata in plus ca presiunea pietei ilicite este in crestere, fiind nevoie ca lupta impotriva traficului ilicit sa ramana o prioritate. Proiectul Ministerului de Finante privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare in perioada urmatoare, eforturile sustinute ale autoritatilor de aplicare a legii, suntem convinsi ca vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie sustinute de masuri fiscale echilibrate si predictibile, care sa sustina un mediu de business legitim si sustenabil, precum si comertul cu produse legale, reglementate si taxate corect.
Cu o prezenta de peste 25 de ani in Romania a BAT, ne bucuram sa fim parte din acest efort comun. BAT Romania ramane unul dintre marii contribuabili ai tarii, cu circa 10,5 miliarde de lei platiti la bugetul de stat in 2022, si un partener de incredere al autoritatilor in sustinerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare si constientizare, dar si prin donatii de echipamente necesare la granitele tarii, in cadrul campaniei Stop Contrabanda,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrala si de sud, BAT.
3 judete au inregistrat in 2023 peste jumatate din totalul capturilor anuale
In 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabanda s-a inregistrat la granitele de vest, sud – est si nord – est ale tarii, in judetele Arad (cel mai mare volum de tigarete destinate pietei negre, peste 36 milioane de tigarete), Constanta (peste 28 milioane de tigarete) si Suceava (peste 21 milioane de tigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.
Valoarea pe piata neagra doar a capturilor inregistrate anul trecut in aceste 3 judete se ridica la peste 52 de milioane de lei.
Contrafacerea, in crestere. Capturi semnificative de tutun vrac
Comertul ilegal cu bunuri contrafacute ridica de asemenea semnale de alarma, in conditiile in care in primele 11 luni ale anului 2023 autoritatile au depistat 1.116 fapte de natura infractionala, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2022, cand au fost depistate 356*. In continuare, aproximativ 25% din tigarile consumate in piata ilicita din Romania sunt contrafacute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producatorii participanti la studiul pietei ilicite cu tigari.
De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizatiei Mondiale a Vamilor**** si la nivel international s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de retineri de marfuri care incalca drepturile de proprietate intelectuala la granitele UE. Numarul de retineri raportate de autoritati a crescut cu aproximativ 34% in 2021 fata de 2020, majoritatea acestor retineri fiind reprezentate de tigari. Tot Organizatia Mondiala a Vamilor noteaza o crestere notabila a capturilor asociate traficului ilicit online.
In acelasi timp, comertul ilegal cu tutun vrac ia amploare. In ultimele luni ale anului trecut autoritatile romane au destructurat retele de contrabanda care urmau sa comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, inregistrate in perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc in judetele Constanta, Calarasi, Ilfov, Dolj si Mures, autoritatile retinand aici peste 33 de tone de tutun vrac si tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.
Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei pot fi consultate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o initiativa BAT de sprijin al eforturilor autoritatilor prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana. Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.
Despre contrabanda cu tigari in Romania
- Romania are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu tigarete din Europa de Est si, in acelasi timp, cel mai ridicat nivel din UE la preturile tigaretelor, raportat la puterea de cumparare, potrivit Nanny State Index 2023.
- Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
- Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta contravaloarea a 500 km de drum national modernizati. [1]
- Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
- In 2022, tigarile reprezinta majoritatea (50%) din volumul capturilor raportate la nivel global[2]