Prețurile alimentelor de bază a crescut alarmant în 2023!

Alimentele de bază pe care le mâncă românii zilnic înregistrează creșteri foarte mari de preț. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.

Alimentele de bază pe care românii le mănâncă zilnic înregistrează creșteri spectaculoase de preț. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.

Iar cei o treime din salariații care câștigă salariul minim de două mii de lei pe lună dau un sfert din bani pe „coșul minim de supraviețuire”!

O analiză făcută de Picodi.com arată cât plătește un cetățean român pentru un coș alimentar de bază, format doar din opt produse. Și anume, produsele de bază, cum ar fi pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.

L-am putea numi ”coș de supraviețuire”, având în vedere faptul că în această listă este strictul necesar.

Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 503 lei.

Suma reprezintă 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert, asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.

Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-a scumpit în total cu 17,8%. Astfel că, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor, potrivit Mediaflux.ro.

O treime din angajații din România trebuie să se descurce cu atât.

Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg.

Lista este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantitățile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.

  • Lapte (10 litri) – 68,10 RON
  • Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON
  • Orez (1,5 kg) – 11,75 RON
  • Ouă (20 buc.) – 24,25 RON
  • Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON
  • Carne (6 kg) – 227,37 RON
  • Fructe (6 kg) – 37,64 RON
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.