Victorie a transportatorilor. Amenzile pentru expirarea rovinietei din cauza timpilor mari de aşteptare din vămi, anulate!

Ministerul Transporturilor anunţă că Guvernul a soluţionat, în şedinţa de joi, o altă revendicare a transportatorilor. Este vorba despre cea care vizează amenzile pentru expirarea rovinietei din cauza timpilor mari de aşteptare din vămi.

”La propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructuării, Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, modificarea Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Necesitatea modificării actului normativ a apărut în urma discuţiilor dintre MTI şi Confederaţiile şi Federaţiile reprezentative la nivel naţional din domeniul rutier  pentru detalierea la nivel de normă primară a modalităţii de efectuare a actului de control (control efectuat de către  personalul de specialitate din cadrul C.N.A.I.R. – S.A) în mod distinct pentru utilizatorii străini şi cei români”, a transmis, joi, Ministerul Transporturilor, într-un comunicat de presă.

Sursa citrată a precizat că responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile aparţine în cazul utilizatorilor străini conducătorului auto, iar în cazul utilizatorilor români deţinătorului vehiculului.

”Modificarea prevede şi stabilirea modalităţii de utilizare şi funcţionare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că, pentru reglementarea timpilor de aşteptare necesari trecerii frontierei, în raport cu cerinţele protestatarilor, era necesară modificarea art. 9 alin.(2) lit.c) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, în sensul că personalul de specialitate din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. să efectueze actul control:

– pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru utilizatorii români, prin intermediul sistemelor de camere video, cu exceptia camerelor video din punctele de trecere a frontierei şi din proximitatea acestora. Camerele video din punctele de trecere a frontierei şi din proximitatea acestora vor fi stabilite în anexa nr.5 la prezenta ordonanţă a Guvernului nr.15/2002, camere ce vor fi destinate exclusiv monitorizării traficului rutier.

”Prin acest act normativ este asigurată, în continuare, implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri, cu toate modificările ulterioare ale acesteia şi se urmăreşte aplicarea tarifului de utilizare (rovinieta) în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2022/362”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.

”Totodată, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a prezentat în şedinţa de guvern şi Nota privind transmiterea unei cereri  către Consiliul Local al  Municipiului Calafat, judeţul Dolj, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren, având categoria de folosinţă drum de exploatare, din domeniul public al Municipiului Calafat în domeniul public al statului (…) Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii S.A va derula obiectivul de investiţie de utilitate publică şi interes naţional Amenajare parcare pe DN 56 km 80+800 dreapta, în scopul descongestionării traficului în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin”, a mai transmis ministerul.

Instituţia explică faptul că a fost constatată necesitatea promovării execuţiei unei parcări prin care să fie preluat traficul greu ce urmează să tranziteze punctul de frontieră de la Calafat şi care în prezent staţionează pe DN 56, îngreunând circulaţia celorlalţi participanţi la trafic.

”Prin staţionarea vehiculelor pe carosabil în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin, respectiv pe drumul naţional DN 56 circulaţia este obstrucţionată din cauza faptului că drumul naţional are 2 benzi de circulaţie cu specificaţiile:  2 X 3,50 ml lăţimea părţii carosabile şi 2 X 1 ml acostament, neexistând premisele unei circulaţii fluente”, arată Ministerul Transporturilor.

Instituţia precizează că, pentru execuţia obiectivului de investiţie de utilitate publică şi interes naţional  “Amenajare parcare pe DN 56 km 80+800 dreapta”, în scopul descongestionării traficului în zona Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin. este necesar a fi transferat un teren în suprafaţă de 1.995 mp, aflat în extravilanul Municipiului Calafat, judeţul Dolj, din domeniul public al Municipiului Calafat în  domeniul public al Statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională  de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.