Eurodeputatul Maria Grapini o pune la punct pe președinta CE, Ursula von der Leyen: Comisia Europeană poate fi doar facilitator. Nu poate dicta cine să producă armament și cine să cumpere!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a taxat comportamentul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta se află în campanie electorală pentru un nou mandat.

„Poate că nu știe că există deja o strategie de reindustrializare a UE, lansată la începutul mandatului, de comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, și că în această strategie de reindustrializare este un capitol pentru industria de apărare. De fapt, acum doi ani, am lansat primul program pilot de circa 300 de milioane de euro pentru achiziții comune în industria apărării. Dar, să clarificăm, Comisia Europeană poate fi doar facilitator, nu poate dicta cine și cât să producă și cine să cumpere!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a reamintit faptul că majoritatea statelor din NATO sunt și în UE și, în contextul actual, plin de provocări, NATO și-a propus, în acest an, cheltuieli de 380 de miliarde de dolari, mult mai mari față de 230 de miliarde de dolari cât cheltuia Alianța Nord-Atlantică în anul 2014.

Chiar în urmă cu câteva zile, a adăugat eurodeputatul umanist, s-a deschis în Saxonia (Germania) o fabrică de muniție, cu o capacitate foarte mare de muniție pentru artilerie și explozibili de mare putere.

“Problema care s-a pus când s-a făcut acea strategie de reindustrializare este aceea că, în condițiile în care orice produs industrial este dependent de componente din țări terțe, trebuie văzut cum reușim să aducem aceste componente. Strategia, însă, există și doamna președinte a Comisiei dorește, așa cum a și spus de altfel, ca într-un viitor mandat  să numească un comisar pentru apărare, la nivelul UE, această funcție neexistând în actuala organigramă a Comisiei Europene!”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.