Institutul Francez din România organizează, în anul centenarului său, cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Filmului Francez

Institutul Francez din România organizează, în anul centenarului său, cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, informează un comunicat transmis, marţi.

Festivalul se va desfăşura în perioada 21 – 31 martie la Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Tema generală a festivalului în acest an este „Vertiges – vertijul şi variaţiile sale în cinema”.

„Cele 27 de filme din cadrul festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, şi, în funcţie de posibilităţile de programare, în alte douăsprezece oraşe din România, graţie partenerilor noştri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim şi oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, aşa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul festivalului. Mai mult, aş dori să subliniez că festivalul îşi consolidează anul acesta secţiunea de industrie dedicată profesioniştilor din domeniu”, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România, citat în comunicat.

Una dintre noutăţile festivalului este secţiunea „Mauvais genres”, ce cuprinde o selecţie de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona „Vincent doit mourir” de Stéphan Castang, precum şi filmul de animaţie SF „Mars Express” de Jérémie Périn.

De asemenea, festivalul găzduieşte, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Publicul este invitat să se cufunde în universul creat de cinci filme care oferă o varietate de experienţe din punct de vedere al temei, formatului şi gradului de interactivitate. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.

Pe lângă noutăţile acestei ediţii, festivalul îşi păstrează şi secţiunile tradiţionale: „Panorama filmelor anului”, „Competiţia tinerelor talente – lungmetraj” şi „Competiţia tinerelor talente – scurtmetraj”.

Secţiunea „Panorama” va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public şi critică – „Le Regne Animal” de Thomas Cailley, „Une Année Difficile”, de Eric Toledano şi Olivier Nakache, sau „La Bęte”, noul film al lui Bertrand Bonello.

Competiţia tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiţia acestei ediţii fac parte: „Rien a perdre”, de Delphine Deloget, „Chien de la Casse” regizat de Jean-Baptiste Durand, „Paula” în regia Angelei Ottobah şi „Ama Gloria” semnat de Marie Amachoukeli.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.