Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, rămâne fără titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea București

Senatul Universităţii din Bucureşti a decis retragerea titlului de Doctor Honoris Causa acordat lui Nicolae Ceauşescu, iniţial în 1973. Deşi nu a fost niciodată listat oficial ca deţinător al titlului onorific de doctor, Nicolae Ceauşescu l-a primit în ziua împlinirii vârstei de 55 de ani, în 1973, de la ministrul Educaţiei de atunci, Paul Niculescu-Mizil.

Universitatea din Bucureşti a revocat postum titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Nicolae Ceauşescu în 1973. Decizia a fost luată la propunerea decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice, Cristian Preda.

”Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu. Această decizie o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp.

Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice. Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, se arată într-un comunicat al Universității din București.

Deşi Ceauşescu nu a fost niciodată listat oficial ca posesor al titlului de Doctor Honoris Causa, el a primit acest titlu în 1973, cu ocazia împlinirii vârstei de 55 de ani, iar diploma i-a fost înmânată chiar de către ministrul educaţiei de la acel moment, Paul Niculescu-Mizil.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.