RAAPPS a transmis o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a transmis joi o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, precizând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei.

Precizările RAAPPS vin în contextul în care în presă au apărut în această săptămână informaţii care sugerau că o vilă de protocol din zona Aviatorilor ar fi pregătită pentru a fi ocupată de preşedintele în funcţie Klaus Iohannis, după încheierea mandatului, lucrările de reamenjarae urmând să se ridice la şapte milioane de euro.

”Urmare informaţiilor apărute în mass media, referitoare la imobilul aflat în administrarea Regiei Autonome ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”,  situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări menite să clarifice situaţia privind lucrările de ” reabilitare, modernizare şi refuncţionalizare imobil”: Planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii”, afirmă Regia în comunicatul oficial.

RAAPPS emnţionează că ”sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei”.

”Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă”, mai arată Regia în comunicat.

RAAPPS menţionează că ”imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.

”Subliniem în acest context, faptul că Regia Autonomă “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are în administrare un patrimoniu vast, printre care şi clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele încadrate în clasa de risc seismic I sau II, situate în zone centrale ale Bucureştiului, pe care şi-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanţare. În acest sens au fost iniţiate demersuri privind consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmând a se lua măsuri, progresiv, pentru realizarea intervenţiilor si la alte clădiri. Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentaţia în vederea semnării contractelor de finanţare”, spune instituţia.

Potrivit RAAPPS, ”lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare”.

”Veniturile obţinute din  activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi”, se menţionează în comunicat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.