Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie

Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind modificarea datei alegerilor prezidențiale. Astfel, alegerile pentru Președintele României urmează să aibă loc în luna septembrie a acestui an.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României.

Potrivit proiectului de lege, „ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”.

Pe data de 26 februarie, Senatul României a adoptat proiectul de lege privind modificarea datei alegerilor prezidențiale, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților a fost unul decizional şi astfel legea merge la promulgare la președintele Iohannis.

Săptămâna trecută, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit și despre devansarea alegerilor prezidențiale din luna decembrie în luna septembrie.

Atunci, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că sunt trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii.

Întrebat dacă în coaliţie s-a luat în calcul plecarea din funcţia de preşedinte a lui Iohannis înainte de încheierea mandatului atunci când s-a decis devansarea alegerilor prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: „Nu există nicio paralelă între eventuala candidatură a domnului preşedinte Klaus Iohannis la funcţia de secretar general NATO şi faptul că alegerile pentru funcţia de preşedinte au fost stabilite în coaliţie a se desfăşura în luna septembrie. Luna decembrie este una dintre cele mai încărcate luni, este şi închiderea unui exerciţiu financiar şi este cea mai activă perioadă în Parlament, pentru că trebuie să vii cu cea mai importantă lege, legea bugetului de stat. Nu ne permitem ca anul viitor să intrăm şi să nu avem legea bugetului. Deja suntem la al treilea an consecutiv când am reuşit şi eu şi fostul premier Nicolae Ciucă să intrăm într-o logică normală. Rămân alegerile parlamentare care vor defini viitoarea conducere a Parlamentului României şi a Guvernului”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.