Eurodeputatul Maria Grapini: Nici Comisia, nici Consiliul European și nici președintele Iohannis nu au făcut nimic concret pentru ca Austria să nu se mai opună, fără argumente juridice, intrării României în Schengen!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL,  Maria Grapini, membru în grupul S&D, a precizat că, din păcate pentru România, nici Comisia Europeană, nici Consiliul European și nici președintele Iohannis nu au făcut nimic concret pentru ca Austria, prin cancelarul Nehammer, să nu se mai opună, fără argumente juridice, intrării României în Spațiul Schengen.

„Din punctul meu de vedere, cancelarul austriac este un ignorant și este pentru mine absolut de neînțeles de ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – și am criticat-o, în acest sens, de nenumărate ori și care, culmea, mai vrea încă un mandat – nu a luat nicio măsură împotriva statului austriac! Am repetat-o și o repet: Comisia Europeană putea, ca și gardian al tratatelor, să preseze printr-un infringement Austria, pentru încălcarea unui Regulament în vigoare!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, solicitarea Austriei de modificare a Regulamentului Schengen este de neacceptat, în contextul în care, prin prisma Comisiei libertăți civile, justiție și afaceri interne, care se ocupă de Regulamentele Schengen, nu este posibil ca unele state ale UE să intre în Schengen pe baza unui Regulament, iar România și Bulgaria, pe baza unuia modificat!

În mod normal, susține europarlamentarul PUSL,  trebuia să propunem modificarea Regulamentul Schengen, după admiterea României și Bulgariei.

“Greșeala este partajată. Cancelarul austriac este principalul vinovat pentru că forțează acest vot politic de modificare a Regulamentului Schengen, care este prevăzut, este adevărat, în Tratat, dar trebuie să ai o justificare pentru acesta. A încercat să mintă cu migranții, cu datele Frontex… Pe de altă parte, a greșit Comisia Europeană, și nu în ultimul rând vina aparține președintelui Iohannis, care nu a făcut nimic, timp de zece ani, pentru apărarea interesului național, în Consiliul European!”, a menționat eurodeputatul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a precizat că nu își pune nicio speranță că, la Congresul PPE de la București, președintele Iohannis va încerca să convingă pe cineva de necesitatea aderării României și la Schengen terestru, cât timp acesta urmărește doar „să vorbească frumos, să nu deranjeze, pentru a-și netezi terenul spre președinția Consiliului European!”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.