Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pune „punctul pe i”: Eu nu cred că Bucureștiul trebuie să se uite înapoi, ci înainte și departe, către alte capitale europene!
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a fost miercuri în studioul România TV, într-un dialog cu realizatorul emisiunii Punctul Culminant, Victor Ciutacu, în cadrul căruia a abordat teme esenţiale pentru bucureşteni, dar şi aspecte personale din viaţa sa, unele chiar tragice.
Sebastian Burduja este unul dintre personajele politice testate de PNL pentru o posibilă candidatură la Primăria Capitalei, post pentru care mai este evaluat şi fostul component al Generaţiei de Aur Ionuţ Lupescu, şi pentru care va mai candida actualul edil Nicuşor Dan, fiind posibilă şi o implicare în bătălia electorală a Gabrielei Firea.
În aceste condiţii, Sebastian Burduja a fost întrebat dacă i se pare corect ca PNL să aducă în procesul de sondare a preferinţelor electoratului un personaj din afara partidului, cum este Ionuţ Lupescu.
În aceste condiţii, Sebastian Burduja a fost întrebat dacă i se pare corect ca PNL să aducă în procesul de sondare a preferinţelor electoratului un personaj din afara partidului, cum este Ionuţ Lupescu.
„Nu ma ocup eu de aceasta sondare, dar stiu ca e un sondaj in derulare. Dar eu nu o iau personal, mi se pare o chestiune serioasa, ce trebuie luata in baza unor date.
Din punctul meu de vedere, la Primaria Generala trebuie un om politic asumat de un partid. Ai nevoie sa-ti incurajezi colegii, pe de alta parte, Primaria Generala depinde de multi alti jucatori care sunt politici. Depinzi de Guvern pentru buget, depinzi de primarii de sector, ca in cazul Negoita-Nicusor, unde pentru orgoliul lui Nicusor s-a stricat un lucru bun.
Partidele trebuie sa atraga oameni, sa-i creasca, iar eu mereu am facut un apel oamenilor de valoare sa vina in politica si sa dea ceva inapoi.”, a spus ministrul Energiei.
Burduja s-a declarat încrezător în şansele sale la alegerile locale pentru Primăria Capitalei, chiar dacă i-ar avea contracandidaţi pe Gabriela Firea, fost primar, şi Nicuşor Dan, actualul edil.
„Doua treimi din bucuresteni nu ii mai vor primar nici pe Firea, nici pe Nicusor. Apoi, ca profil, primul lucru e ca vor un nume nou, apoi sa fie cu pregatire, iar eu corespund.
Eu nu cred ca Bucurestiul trebuie sa se uite inapoi, ci inainte si departe, catre alte capitale europene. Nu cred ca bucurestenii au fost multumiti de Firea, de-aia i-au luat mandatul. Apoi, la Nicusor, e de ajuns sa ne uitam in jur: trafic blocat, se pierd ore intragi, in parcuri, in Herastrau, iti rupi gatul, nu e apa calda”, a mai declarat acesta.
Sebastian Burduja a explicat şi de ce, la alegerile din 2020, PNL şi el personal l-au susţinut pe Nicuşor Dan.
„I-am dat sanse sa reuseasca, tot am sperat ca nu va fi o dezamagire, dar pana la urma este- I-am dat un decalog de lucruri simple, nu rachete. Ne-a raspuns in bataie de joc in ultima zi, se lauda cu unele lucruri facute de Gabriela Firea, cum ar fi achizitia de autobuze si troleibuze. E reteta dezastrului, e un haos orasul.
Cea mai mare problema in randul bucurestenilor, in sondaj, a iesit fenomenul drogurilor. Nu exista parinte care sa aiba un copil in scoli si sa nu se teama ca acesta va incerca drogurile.
Trebuie intarita politia locala. Sa stea polititsti in proximitatea scolilor. Doamna Armand a retras paza din scoli, Nicusor din proximitate. Unde se mai intampla acest fenomen? In toate casele parasite, atat de dragi lui Nicusor, care ar fi trebuit refacute. Celebrul exemplu Mita Biciclista arata ca exista si investitori seriosi, nu trebuie sa faca neaparat administratia din banii ei.
Mergem pe Magheru si ne uitam la blocul Ciclop, sa vedem cum arata”, a spus Burduja.
„Da, am fost acolo pentru a ma asigura de voturile pentru Consiliul Local. Acolo se transese efectiv o gloata. Am mers pur si simplu sa ne asiguram ca procesul electoral decurge corect. Acum sunt elemente care pun la indoiala ce s-a intamplat acolo.
Eu am fost presedinte la PNL sector 1 si ne-am luptat cu dansa. Am sustinut-o in campanie, este adevarat, si mi-am cerut de multe ori scuze si imi cer si acum. Imi cer scuze, stimati bucuresteni. Cum l-am sustinut si pe Nicusor, pentru ca am crezut ca este nevoie de oameni noi si am dat credit acestor oameni, care s-a dovedit ca nu meritau. Au facut multe abuzuri. Nicusor Dan a luat mai multe amenzi pe persoana fizica si le plateste din fondurile Primariei.
Prin Nicusor, Bucurestiul a pierdut un activist civic bun, implicat, si a castigat un primar slab. Eu il vad mereu in birou. Am fost si azi la Primarie, pentru ca a zis ca pana la miezul noptii e disponibil la dialog. La ora 21 am fost la Primarie, pregatit sa deblocam bugetul, pentru ca altfel oamenii nu isi mai primesc salariile. Dansul plecase, lipse, la fel cum a lipsit de multe ori.
Azi am vazut ca si-a luat 45 de minute sa rezolve problemele de matematica date la simularea de BAC.”, a mai declarat ministrul Energiei.
Burduja a oferit şi părerea sa despre practica multor politicieni de a-şi bloca postul când câştigă o funcţie, astfel încât la expirarea mandatului să se întoarcă pe postul pe care l-au lăsat.
„Legea permite si sunt conducatori de institutii care agreaza. In mod normal nu poti sa te suspenzi pe mai mult de un an. Am si colegi in minister care au vrut sa se suspende, am zis ca 6 luni e ok, dar dupa aia gata. Dar in cazul lui Nicusor nu ma supar daca se intoarce la catedra, este mai bine pentru toti, decat sa ramana la primarie.
Cea mai buna veste in ce priveste acest parteneriat PNL-PSD este ca vom scapa de Nicusor. (De ce v-ar vota PSD-iştii?) Eu sunt un om corect, sunt specialist in dezvoltare urbana, pe asta am lucrat la Washington. Eu am o echipa cu care am lucrat mereu, am deblocat proiecte de sute de milioane la minister, am o experienta vasta.
Daca ne uitam si la alte tari europene, marile forte politice isi unesc fortele pentru a stopa valul de extremism. In administratia locala, distinctia asta stanga-dreapta nu isi are rostul. Daca esti administrator bun, poti sa o faci, cum o fac domnii Bolojan sau Boc si cum o face si primarul Buzaului, care e de la PSD.”, crede acesta.
Sebastian Burduja, despre tatăl său, Marinel Burduja
„A fost vicepresedinte al BRC. Nu tatal meu m-a facut celebru pe mine, ci invers. Tatal meu a lucrat intre 94-96 la BRC si a fost dat afara pentru ca s-a opus acelor abuzuri. Nu a fost suspect, cercetat, nu a avut nicio problema cu legea. Nu a fost ofiter de securitate, a si castigat un proces recent cu cineva care il facea securist. Mi-a spus si il cred ca nu a avut nicio legatura cu securitatea comunista. S-a tesut toata aceasta poveste pentru ca nu aveau cu ce sa dea in mine.
El este la ALRO prin concurs, nu am influentat cu nimic aceasta companie.
Da, sunt finul domnului Videanu, il stiu de o viata, dar intotdeauna am pastrat relatia doar intr-o nota personala, fara legatura cu politica. Vorbim chestii generale, dar niciodata nu s-a implicat. Cred ca a fost un primar bun, deci sigur ca ma pot sfatui cu dansul, dar repet, Bucurestiul are nevoie sa se uite in viitor, nu in trecut. Bucurestiul, pe datele Eurostat este peste multe capitale europene la nivel de trai.”, a mai explicat ministrul.
În final, Sebastian Burduja a vorbit şi despre cel mai tragic moment din viaţa sa, în contextul în care de curând a câştigat un proces împotriva unui jurnalist care i-a atacat familia.
„N-am actionat in instanta niciun jurnalist, cu aceasta exceptie, pentru ca a ales sa se urce cu bocanciui pe sugletul copilului meu. Trei instante au spus ca a mintit cu privire la ce s-a intamplat, cu privire la mine, la familia mea, iar asta nu o sa permit niciodata.
Cred ca nimeni nu are dreptul sa judece ce e in sufletul unui parinte care a patit asta. M-au atacat pentru ca am fost acolo pe 10 august. Am fost acolo pentru fetita mea. Si nu as fi fost eu, daca nu eram acolo, cu alti parinti, fiecare cu problemele lui.
Traiesti toata viata fara o bucata de suflet si trebuie sa poti sa respiri”, a încheiat Burduja.