PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al orașului Salzburg din Austria și Stuttgart din Germania!

Românii nu mai sunt săracii Europei. Nu o spun reprezentanții Guvernului, ci ultimele date Eurostat care relevă faptul că PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al orașului Salzburg din Austria și Stuttgart din Germania.

Conform datelor Eurostat, în 2022, o singură regiune din România, Nord-Est (Moldova), avea un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare mai mic de 50% din media UE.

În anul 2019, România avea două regiuni cu PIB per capital sub 50% din media UE, iar în 2015-2016 era prezentă cu trei regiuni pe lista celor mai sărace din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, trei ani mai târziu Bucureștiul a ajuns la 177% din media UE, depășind, Salszburg (148%) și Stuttgart (145%).

Tot în anul 2022, Sud-Vestul Olteniei și Sudul Munteniei au ajuns la 57% din media UE, având cele mai mic PIB per capita din România, după Nord-Est.

În 231 din 242 de regiuni ale Uniunii Europene PIB-ul a crescut, asta în timp ce în 11 regiuni s-au înregistrat scăderi semnificative ale acestuia.

Potrivit datelor Eurostat, regiunea cu cea mai mare creștere a PIB-ului din UE a fost Algarve din Portugalia, cu +17%.

Tot în urmă cu doi ani PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare (PPS) a variat de la 30% din media UE în Mayotte (insulă ce aparține Franței), la 286% în Irlanda de Sud, scrie profit.ro. 

În ansamblu, în 2022, ultimul an pentru care mai există astfel de date, PIB per capital în România (la paritatea puterii de cumpărare) a ajuns la 77% din media UE, la egalitate cu Ungaria și Polonia, depășind, totodată alte cinci state, inclusiv Letonia și Germania.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.