Importanţa controalelor de pediatrie în creşterea şi dezvoltarea unui copil

Grija părinţilor faţă de copii începe încă din viaţa intrauterină, perioadă în care viitoarea mamă îşi monitorizează sarcina, adoptă un stil de viaţă sănătos şi se pregăteşte pentru noul statut de părinte. Imediat ce micuţul se naşte, importanţa controalelor medicale periodice este esenţială, doar astfel medicii şi părinţii asigurându-se că cel mic se dezvoltă normal, că vor putea preveni apariţia anumitor dezechilibre şi vor interveni eficient în cazul eventualelor contexte medicale manifestate.

Cabinetul de pediatrie şi evoluţia echilibrată a copilului

În creşterea şi dezvoltarea unui copil, rolul medicului pediatru este esenţial. Cabinetul de pediatrie pune la dispoziţia părinţilor servicii medicale de specialitate, astfel încât acestea să răspundă tuturor cerinţelor şi etapelor de creştere ale copiilor. Cabinetul de pediatrie este destinat tuturor copiilor cu vârste între 0 şi 18 ani, asigurând servicii medicale în scopul prevenţiei, diagnosticării şi tratării afecţiunilor specifice, urmărindu-se o dezvoltare echilibrată şi armonioasă. Medicii pediatri sunt cei care oferă consultaţii generale pentru afecţiunile cronice şi acute, asigură evaluarea de rutină a nou-născuţilor, sugarilor, preşcolarilor şi şcolarilor.

Patologia pediatrică cuprinde un spectru larg de afecţiuni, precum cele specifice aparatului respirator, ORL, afecţinunile digestive, reno-urinare sau alergiile, astfel că veţi merge la o consultaţie de specialitate ori de câte ori copilul manifestă febră, dureri de urechiuşe, durere în gât, disconfort în timpul urinării, reacţii cutanate, când manifestă scaune moi sau lipsa scaunelor pentru mult timp. Medicii specialişti, folosind aparatură de ultimă generaţie, vor face o diagnosticare rapidă, urmând a stabili schemele de tratament.

Depistarea şi abordarea unui fond alergic

Alergia este reprezentată de o reacţie anormală şi disproporţionată a sistemului imunitar, în faţa unui potenţial alergen. Atunci când intră în contact cu alergenul, organismul produce anticorpul specific – IgE. Rolul anticorpului este de a susţine organismul în lupta cu elementul neacceptat. Este momentul în care în sânge se eliberează o serie de substanţe, cea mai importantă fiind histamina. Histamina este răspunzătoare de apariţia simptomelor specifice unei reacţii alergice, fiind cea care anunţă fondul alergic sau sensibilitate crescută în faţa unui alergen.

Un consult în cabinetul de alergologie Cluj, va avea rolul de a face o diagnosticare corectă cu ajutorul testelor alergologice, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Se pot depista alergiile la orice tip de alergen, de la cele alimentare, până la medicamente sau alte tipuri de substanţe. Un fond alergic atrage după sine o serie de boli alergice, precum rinita şi rinoconjunctivita alergică, astmul bronşic, tusea cronică sau dermatita atopică, medicii specialişti stabilind pentru fiecare pacient schema de tratament şi măsurile care se impun. Tot medicul alergolog este cel care va decide dacă se poate aplica imunoterapia alergen specifică, în funcţie de vârsta pacientului şi de istoricul medical.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.