Eurodeputatul Maria Grapini vrea pensii decente și echitabile pentru pensionari: Legea pensiilor nu este perfectă, dar aduce îmbunătățiri!

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a precizat că Legea pensiilor corectează inechitățile legate de cuantumul pensiei în funcție de anul în care s-a ieșit la pensie, pentru cei care au același număr de ani lucrați la aceleași locuri de muncă și introduce un coeficient de stabilitate care stimulează munca.

“ E nevoie de soluții constructive. Legea aduce niște îmbunătățiri și am să vi le spun: sunt îmbunătățiri pentru care eu am luptat când eram președinte de patronat. În primul rând aduce, dacă vreți, o echitate, pentru că fiind foarte multe legi din 1990 încoace pentru pensii, erau persoane care ieșeau un ani diferiți, în 1998, în 2000, în 2005, care lucrau același număr de ani, în aceeași profesie și aveau o pensie diferită. Această lege rectifică această greșeală pentru că nu era de vină cetățeanul că s-a modificat legea pensiei și odată se calculau pe ultimii 5 ani, altă dată cu ultimul an, altă dată pe toți anii. Această lege corectează acest lucru! ”, a punctat eurodeputatul Grapini.

În al doilea rând, a mai spus Maria Grapini, legea introduce  acest coeficient de stabilitate. Eurodeputatul a susținut că, în cazul firmei domniei sale, oferea un spor de fidelitate celor care stăteau cel mai mult, pentru că, a adăugat aceasta, e foarte greu să ai o schimbare a forței de muncă într-o companie.

“Este bine că se dă acest punctaj. Legea nu este perfectă, dar este un început de a aduce, dacă vreți, această ridicare la un nivel echitabil”, a conchis Grapini.

De menționat că la începutul lunii trecute, europarlamentarul Grapini, cerea, în cadrul unei intervenții tranșante, ca noua lege a pensiilor să elimine inechitățile create de modificarea de mai multe ori a acestei legi în ultimii 35 de ani. Potrivit eurodeputatului Grapini, această situație a dus ca oameni care au lucrat același număr de ani și în aceeași activitate/profesie, să aibă pensii diferite.

“Din punctul meu de vedere, cel mai grav este faptul că pensionarii sunt traumatizați, avansându-se, în media și nu numai, tot felul de variante de majorări și recalculări de pensii. Haideți să ne amintim de cât timp discutăm pe marginea acestei legi care are, până la urmă, o intenție bună!”, preciza Maria Grapini.

În opinia eurodeputatului umanist, legea pensiilor trebuie să corecteze inechitățile, spre exemplu, în care doi oameni care au lucrat același număr de ani pe profesii și responsabilități similare și care, astăzi, au pensii diferite, trebuie să aibă, după recalculare, aceleași pensii.

“Problema este că legea pensiilor trebuie să fie finalizată împreună cu normele de aplicare. Am participat la o discuție cu pensionarii din Timișoara și în urma discuției mi-au spus că nici acum nu știu cine, cât și ce primește!”, a mai spus europarlamentarul PUSL.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul Grapini a punctat faptul că ideea eliminării acestor inechități din sistemul de pensii trebuie explicată foarte bine milioanelor de pensionari.

Mai mult, Maria Grapini a cerut o responsabilitate mai mare din partea decidenților pe marginea acestui subiect pentru a nu crea așteptări false seniorilor României.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.