Stoltenberg, mesaj tranșant: NATO nu e și nu va fi parte a conflictului din Ucraina!

NATO nu e și nu va fi parte a conflictului din Ucraina, a dat asigurări Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în conferința de presă de la finalul reuniunii miniștrilor externe ai statelor membre.

„Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina, nu a existat o solicitare pentru aşa ceva”, a afirmat Jens Stoltenberg, când a fost pus să comenteze afirmaţia Kremlinului, potrivit căreia Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă”.

În același timp, Stoltenberg a spus că aliații NATO înțeleg urgența, după ce Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a cerut aliaților noi sisteme de apărare antiaeriană, în special sisteme americane antirachetă Patriot.

„Aliaţii se vor întoarce acasă şi îşi vor analiza inventarele, să vadă dacă există vreun mod în care pot furniza mai multe sisteme, în special Patriot, dar şi bineînţeles să se asigure că sistemele care deja există dispun de muniţie şi de piese de schimb”, a afirmat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a reiterat faptul că situația din Ucraina rămâne gravă.

„Situaţia pe câmpul de luptă rămâne gravă. Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, mai multă muniţie şi mai mult ajutor. Salut faptul că aliaţii continuă să vină cu noi anunţuri. În ultimele zile, asta include 600 de milioane de euro de la Germania pentru iniţiativa cehă, precum şi 10.000 de drone din partea Regatului Unit, mai multe rachete şi vehicule blindate din Franţa. Şi chiar ieri (miercuri, n.r.), un nou pachet de ajutor de la Finlanda în valoare de 188 de milioane de euro”, a mai spus Stoltenberg în conferinţa de presă.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.