Proiect: Studenții români din străinătate care se întorc să predea în țară ar putea primi câte 3000 de euro pe lună!

Liberalii Nicolae Ciucă şi Gabriel Andronache au inițiat un proiect de lege prin care să li se dea bani tinerilor români care au studiat la universități din străinătate. Proiectul prevede finanțarea unor firme pe care aceștia ar urma să le deschidă în România, dar și plata pentru cei care vor să intre în sistemul de învățământ, cu 3.000 de euro pe lună, timp de 5 ani. Profesorii români care au făcut studiile în țară și au inclusiv doctorate, dar câștigă de trei ori mai puțin, sunt revoltați de acest proiect, pe care îl consideră discriminatoriu.

Proiectul parlamentarilor PNL „Investim în studenţii români din Diaspora – STUD-IN-VEST” a fost inițiat înainte de alegeri, urmând să treacă prin procedurile de vot din Parlament până la finalul acestui an. Proiectul prevede alocarea unor sume foarte mari de bani pentru studenții români din străinătate, oferindu-le privilegii pentru întoarcerea în țară.

Proiectul de lege prevede finanțarea din banii statului pentru tinerii români care vor să se întoarcă din străinătate ca să înființeze societăţi comerciale în România sau să devină profesori. Condiția este să aibă până în 35 de ani și să fi ”absolvit în străinătate universităţi de top”, potrivit proiectului citat de jurnalul.ro.

Programul de finanţare „Investim în studenţii români din diaspora – STUD-IN-VEST” are trei subprograme:

„a) Subprogramul „STUD-VEST” care are ca obiectiv finanţare unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea activităţilor acesteia, după data intrării în vigoare a prezentei legi, în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile universitare, prin acordarea anual a 2.024 de granturi, în valoare de 500.000 de lei/grant;

b) Subprogramul „STUD-ACOMOD”, care are ca obiectiv înfiinţarea unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea activităţilor acesteia, după data intrării în vigoare a prezentei legi, prin acordarea a 2.024 de granturi de acomodare în valoare de 10.000 de lei lunar/grant, pentru acomodarea şi integrarea în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative şi tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri din România, sume dedicate exclusiv pentru plata chiriei şi/sau a utilităţilor societăţii comerciale nou înfiinţate timp de 3 ani.

c) Subprogramul „STUD-ERA”, care are ca obiectiv încadrarea beneficiarilor, conform procedurilor prevăzute de lege, după intrarea în vigoare a prezentei legi, în unităţile de învăţământ de stat gimnazial, liceal şi universitar din România, cu cele mai bune rezultate în ultimii 3 ani, prin acordarea a 2.024 de granturi de repatriere în valoare de 15.000 de lei lunar/grant, pentru o perioadă de 5 ani”, conform proiectului de act normativ.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.