Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în România, la circa 66.000 de euro!

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în România, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, iar rata medie plătită de către cei care au apelat la finanţare pentru a-şi cumpăra o proprietate este de aproape 400 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, publicate luni.

Cercetarea de specialitate arată, totodată, faptul că bărbaţii sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziţie în familie. De asemenea, peste 40% dintre persoanele care au accesat un credit pentru locuinţă, în prima parte a anului, au vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani.

Rezultatele Imobiliare.ro Finance relevă faptul că volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din reţeaua naţională a companiei a fost, în primele trei luni din 2024, cu 83% mai mare faţă de intervalul corespunzător din anul anterior.

Un credit ipotecar a ajuns la o valoarea medie de 66.000 de euro, în timp ce românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanţare. În acest context, rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică faţă de o chirie pentru un apartament cu două camere.

De regulă, atunci când aleg creditul potrivit, cei mai mulţi români optează pentru un împrumut în lei şi pentru o dobândă fixă.

Potrivit sursei citate, creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care îşi cumpără o locuinţă, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută şi gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.