Eurodeputatul Maria Grapini îi informează pe români în privința competențelor UE și a celor naționale în materie de salarii, pensii și fiscalitate!

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, i-a informat pe români și  a clarificat, astfel, care sunt competențele Uniunii Europene și care sunt cele naționale în materie de salarii, pensii și fiscalitate.

În primul rând trebuie să clarificăm că pensiile, salariile și fiscalitatea sunt de competență națională. Vreau să clarific pentru cetățeni: Comisia Europeană nu poate să stabilească nici cât să fie impozitul pe salariu, nici cât să fie cuantumul taxelor. E vina instituțiilor și a oficialilor că nu comunică cu cetățenii și nu îi informează corect asupra acestui lucru. Introducerea unui salariu minim, prin Directiva care a fost dată, a pornit de la ideea că state mari, precum cele nordice și Germania, care s-au opus acestei inițiative, nu aveau o lege precum România, care să prevadă un salariu minim pe economie. Iar românii noștri, care mergeau la muncă în aceste state, erau exploatați pentru că nu exista o lege în acest sens!”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit eurodeputatului,  este important ca toate cele 27 de state membre ale UE să-și reglementeze printr-o lege națională, în context național, o lege care să prevadă salariul minim pentru a fi protejați lucrătorii.

În al doilea rând, a mai spus europarlamentarul Grapini, salariul minim pe economie este acordat în funcție de contextul național al fiecărui stat și nu este același în toate statele membre.

Maria Grapini a menționat, în context, că există obligația, prin această Directivă, ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut.

„Eu am votat acest lucru cu „două mâini” pentru că românii erau exploatați în alte țări, care nu aveau această lege care să prevadă introducerea, la nivelul UE, a unui salariu minim. Comisia Europeană nu poate, nici în privința pensiilor, să ne spună să eliminăm sporurile!”, a conchis eurodeputatul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.