Cel mai mare partid elvețian cere retragerea țării din Consiliul Europei

Uniunea Democratică a Centrului (UDC), cel mai mare partid elvețian, cunoscut pentru pozițiile sale de dreapta radicală, a făcut mișcare surprinzătoare. Partidul a cerut retragerea Elveției din Consiliul Europei, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat țara alpină pentru lipsa de acțiune în ceea ce privește schimbările climatice.  

Într-un comunicat emis după anunţarea hotărârii CEDO, UDC afirmă că aceasta este ‘inacceptabilă’ şi „scandaloasă”.

‘Judecătorii de la Strasbourg nici măcar nu au luat în considerare faptul că Elveţia este exemplară în materie de reducere a emisiilor de CO2. UDC condamnă cu fermitate această ingerinţă a unor judecători străini şi cere retragerea Elveţiei din Consiliul Europei’, adaugă formaţiunea politică, citată de Agerpres.

CEDO a condamnat marţi pentru prima dată un stat, în speţă Elveţia, pentru încălcarea Convenţiei Europene a drepturilor omului, dând câştig de cauză unei asociaţii de femei în vârstă, ‘Vârstnicele pentru protejarea climei’, care ataca inacţiunea statului în faţa schimbărilor climatice.

În Elveţia, Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ), care reprezintă guvernul în faţa CEDO, a transmis că ia ‘act de hotărârea Marii Camere’.

„Această hotărâre este definitivă. Ea va fi analizată cu autorităţile vizate, iar măsurile pe care Elveţia trebuie să le ia pe viitor vor fi examinate”, a indicat OFJ.

UDC consideră însă că, „prin verdictul lor de astăzi, judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiştilor şi şi-au pierdut acum definitiv credibilitatea”.

„Ingerinţa lor insolentă în politica elveţiană este inacceptabilă pentru o ţară suverană”, mai afirmă partidul.

„CEDO devine o Curte expansivă. Aceasta înseamnă că ea se amestecă tot mai mult în afaceri naţionale care nu erau pe ordinea de zi la momentul creării sale – sau, mai degrabă, la cel al aderării Elveţiei în 1963”, mai adaugă comunicatul UDC.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.