Se pregătește Rusia pentru ofensiva de vară în Ucraina?

Forțele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii sau în vară, cu scopul de a ocupa mai mult teritoriu în regiunile parțial ocupate ale Ucrainei Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a informat Financial Times pe 13 aprilie, citând oficiali ucraineni și occidentali. Ucraina este în ziua 782 a războiului.

Analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat că rușii pun deja bazele unei viitoare ofensive, atacând industria energetică ucraineană. ISW a explicat că acest lucru este necesar nu numai pentru distrugerea infrastructurii civile, ci și pentru epuizarea apărării antiaeriene ucrainene.

„Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară”, spune generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie.

„Vedem cum Rusia bate pe linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba cu planare FAB, o „bombă mută” din epoca sovietică, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care face ravagii apărării ucrainene.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a realiza mai mult decât mici câștiguri și pentru a încerca să spargă liniile ucrainene.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.