Conferința „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, organizată, în PE, de eurodeputatul Maria Grapini, un succes!

În calitate de gazdă și organizatoare a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, care s-a desfășurat marți, în Parlamentul European, europarlamentarul Maria Grapini a facilitat crearea unui cadru de dezbatere amplu, schimbul de informații cu oficialii Comisiei Europene permițând clarificarea multor întrebări adresate de participanți. Au fost puse, astfel, bazele pentru colaborările viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România.

La această importanță conferință, au participat oficiali din partea Comisiei Europene, vicepreședintele Parlamentului European, Excelența Sa, doamna Ambasador Iulia Matei, de la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Excelența Sa, doamna Ambasador Daniela Morari, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, ministru-consilier al Ambasadei bilaterale a României în Regatul Belgiei, Ștefan Sima, precum și primari, șefi de raioane, directori de spitale și rectori de universități din Republica Moldova și România, alături de asociații ale oamenilor de afaceri.

Potrivit Mariei Grapini, susținătoare a demersurilor Chișinăului de aderare europeană, relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică, de când Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată. Totodată, a mai spus eurodeputatul, integrarea Republicii Moldova în UE va fi un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației.

“Credem că trebuie să susținem autoritățile centrale ale Republicii Moldova, în demersul de integrare europeană, prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând, astfel, bunele practici ale omologilor din România și UE”, a menționat gazda acestui important eveniment, eurodeputatul Grapini, care este și vicepreședinta Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European.

Conferința a fost împărțită în două paneluri. Primul a avut ca temă „Cooperarea interinstituțională, la nivel de regiuni, în proiecte europene” și a fost moderat de europarlamentarul Maria Grapini și de Calestru Iurie, directorul de programe al IDEP Moldova. Cel de-al doilea panel – „Cooperarea interinstituțională la nivel de instituții, cheie în proiecte europene”- a fost moderat de eurodeputatul Maria Grapini și de vicepreședintele IDEP România, Gregoriana Carmen Tudor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.