Maria Grapini, interpelări ferme, în plenul PE, adresate comisarilor europeni și președintei CE. Finalizarea procedurii de intrare a României și în Schengen terestru, o prioritate pentru eurodeputat!

Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă o prioritate pentru eurodeputatul Maria Grapini, membru în grupul S&D. În numeroase luări de poziții, în plenul și comisiile Parlamentului European, dar și în cadrul unor întrebări scrise adresate comisarilor europeni și președintei CE, Ursula von der Leyen, eurodeputatul Grapini a solicitat, în mod expres, sancționarea Austriei care s-a opus, fără niciun argument juridic, aderării țării noastre la Schengen.

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a subliniat, recent, importanța aderării la Schengen, deocamdată doar aerian și maritim, și crede că până la sfârșitul anului se va definitiva și intrarea în Schengen terestru.

“ Eu fac parte din comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, care a discutat de atâtea ori pe marginea aderării României la Spațiul Schengen. Să fie clar: această aderare la Schengen aerian și maritim nu este doar pentru cetățenii care circulă cu avionul în UE sau merg cu vaporul, spre exemplu, până la Viena! Comerțul maritim nu reprezintă puțin în procentul de transport al României. Pe de altă parte, în cazul transportului aerian nu merg doar pasagerii!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, pe această cale, se transportă materiale și produse vitale, bolnavi, medicamente care pot salva vieți. Eurodeputatul Grapini susține că, în ultimii ani, a văzut oameni bolnavi, în cărucioare, care erau umiliți și nevoiți să mai treacă, încă o dată, prin punctele de control.

“Să fie clar: aderarea României la Schengen aerian și maritim este un câștig! De altfel: ca și membră a comisiei LIBE, pronosticul meu a fost că țara noastră va adera și la Schengen terestru până la sfârșitul acestui an! După constituirea noului Parlament European și a comisiilor europene nu va mai există nicio cale de stagnare sau întoarcere de pe acest drum și sunt convinsă că până în 31 decembrie vom intra în Schengen și pe partea terestră!”, a conchis Maria Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a cerut, luna trecută, în comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), președinției belgiene a Consiliului UE, să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen.

“Doresc să vă mulțumesc pentru programul pe care l-ați prezentat. Am încredere în președinția belgiană. Este, așa cum ați spus, un stat fondator. Am două întrebări concrete și sper, doamnă ministru, să îmi răspundeți la fel de concret. Ați început discursul, vorbind despre protecția oamenilor și a frontierelor! Și vedem ce se întâmplă acum în Franța, cu fermierii români care au fost pur și simplu agresați, toată marfa a fost răsturnată în stradă și poliția franceză nu a intervenit! Concret, aveți de gând să puneți în discuția Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne) această problemă pentru că nu cred că, într-o piață internă, trebuie să ne fie frică să facem transport dintr-o țară membră a UE în alta. Și vă întreb și dacă, pe președinția dumneavoastră, până la începerea alegerilor europarlamentare, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră pentru că, din nefericire, avem mari probleme cu pierderile economice, cu întârzierile cauzate de statul la frontieră?”, a punctat, în intervenția sa,  în prezența ministrului de interne belgian, Annelies Verlinden, eurodeputatul Grapini.

Mai mult, europarlamentarul Grapini a reiterat necesitatea stopării traficului de droguri.

“Poate că președinția belgiană va găsi măsuri suplimentare, pentru că acest trafic, în timpul crizei pandemice și a războiului din Ucraina, s-a intensificat în toate statele membre!”, a conchis, în acea intervenție, Maria Grapini.

În răspunsul său, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a menționat că președinția belgiană va extinde implementarea acquis-ului pentru România și Bulgaria, cu scopul de a include și frontierele terestre.

„Noi ne bucurăm de ce s-a obținut la finele anului trecut, când s-au făcut progrese și pași înainte în privința implementării acquis-ului Schengen pe partea maritimă și aeriană!”, a adăugat oficialul belgian.

În privința luptei împotriva traficului de droguri și a crimei organizate, Annelies Verlinden a mai spus că președinția belgiană va lua măsuri ferme în această direcție.

“Vă asigur că președinția belgiană se va ocupa de cele zece priorități pe care le include foaia de drum europeană, pentru a lupta împotriva traficului de droguri și a crimei organizate violente. Cât privește alianța portuară, dorim să implicăm sectorul privat, dar și autoritățile portuare, pentru a putea să impulsionăm o nouă legislație în această materie. Este vorba de cooperare operativă, schimb de informații ,chiar un hot-line pentru personalul din porturi, unde oamenii din porturi pot suna și raporta dacă se întâmplă ceva suspect. Fiecare stat membru poate să implementeze aceste lucruri în porturile sale!”, a menționat oficialul belgian.

Val de interpelări pe tema Schengen și la adresa președinției spaniole a Consiliului UE

Eurodeputatul Grapini a făcut, de asemenea, interpelări atât președinției belgiene a Consiliului UE, dar și celei spaniole, al cărei mandat s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut.

Concret, la finalul lunii ianuarie a acestui an, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, l-a interpelat, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, pe ministrul de interne al președinției belgiene, doamna Annelies Verlinden, pe tema continuării negocierii aderării României la Spațiul Schengen și la transportul terestru.

“Întrebarea mea este dacă, pe timpul președinției belgiene, până la debutul campaniei pentru alegeri, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră în Spațiul Schengen, pentru că, din nefericire, România are mari probleme cu întârzierile, cu pierderile economice și cu statul la frontieră!”, a mai spus europarlamentarul umanist.

Într-o altă intervenție tranșantă, avută la finele anului trecut, europarlamentarul Grapini a taxat dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE, dar și a Comisiei Europene pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

În context, Maria Grapini a punctat că a fost deranjată că, în ultima plenară de la Strasbourg, când premierul Alexander De Croo a prezentat programul președinției belgiene pe următoarele șase luni, acesta nu a spus nimic despre intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Potrivit eurodeputatului, România trebuia să intre în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Iar președinția belgiană nu a avut curajul, a mai spus Grapini, să spună, tranșant, că își asumă finalizarea în luna martie a intrării celor două state în Schengen aerian și maritim, și până la sfârșitul mandatului și intrarea pe Schengen terestru.

În opinia eurodeputatului Grapini, românii s-au săturat să li se tot spună că și-au îndeplinit toate obligațiile, dar nu pot trece de un vot politic al Austriei.

Cu ocazia prezentării de către premierul Alexander De Croo, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a programului președinției belgiene a Consiliului UE, Maria Grapini i-a transmis, în scris, premierului Belgiei punctul său de vedere.

Precizând că “Belgia preia președinția UE când Europa fierbe de nemulțumiri”, eurodeputatul Grapini i-a reproșat, la acea dată,  premierului belgian că, în discursul său, nu a spus nimic despre ce va face în următoarele șase luni, pe perioada președinției belgiene, în privința extinderii Spațiului Schengen.

„Cât să mai suporte țara mea insulta, nedreptatea și pagubele financiare create de Austria prin votul nejustificat împotriva României?

În România, fermierii și transportatorii sunt în stradă, au ajuns la capătul puterii!

Ce vă propuneți ca România și Bulgaria să fie acolo unde au dreptul să fie și anume în Spațiul Schengen?”, a punctat, tranșant, Maria Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, dacă UE nu va înțelege pericolul reprezentat de discriminarea românilor, tratamentul diferit al cetățenilor și distrugerea agriculturii europene, va fi responsabilă de rezultatul și eșecul în alegerile din acest an.

Totodată, europarlamentarul a avertizat că încrederea în proiectul european va crește doar dacă unii cetățeni și unele țări nu vor mai fi tratate ca fiind de mâna a doua.

Tot anul trecut eurodeputatul Grapini a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, țară care deținea președinția Consiliului UE, să insiste pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

De asemenea, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea egalității cetățenilor în Piața internă a UE.

Potrivit eurodeputatului, nimic  nu este mai important la nivelul UE decât coeziunea socială și libertatea de mișcare. În context, i-a solicitat, pe un ton imperios, înaltului oficial spaniol să insiste să încheie președinția spaniolă cu intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Maria Grapini l-a interpelat, cu numeroase ocazii, în plenul PE, și pe ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, José Manuel Albares, în privința intrării țării noastre în Spațiul Schengen, până la sfârșitul anului trecut, pe perioada deținerii președinției Consiliului UE de către Spania.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.