Maria Grapini, europarlamentarul român cu cele mai multe intervenții scrise și interpelări pentru intrarea României în Schengen!
În numeroase luări de poziții, în plenul și comisiile Parlamentului European, dar și în cadrul unor întrebări scrise adresate comisarilor europeni și președintei CE, Ursula von der Leyen, eurodeputatul Grapini a cerut, pe un ton imperios, aderarea României la Spațiul Schengen și sancționarea Austriei care s-a opus, fără niciun argument juridic, aderării țării noastre la Schengen.
Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a reiterat, recent, în plenul PE, importanța aderării la Schengen, deocamdată doar aerian și maritim, și crede că până la sfârșitul anului se va definitiva și intrarea în Schengen terestru.
“ Eu fac parte din comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European, care a discutat de atâtea ori pe marginea aderării României la Spațiul Schengen. Să fie clar: această aderare la Schengen aerian și maritim nu este doar pentru cetățenii care circulă cu avionul în UE sau merg cu vaporul, spre exemplu, până la Viena! Comerțul maritim nu reprezintă puțin în procentul de transport al României. Pe de altă parte, în cazul transportului aerian nu merg doar pasagerii!”, a precizat eurodeputatul Grapini.
În opinia Mariei Grapini, pe această cale, se transportă materiale și produse vitale, bolnavi, medicamente care pot salva vieți. Eurodeputatul Grapini susține că, în ultimii ani, a văzut oameni bolnavi, în cărucioare, care erau umiliți și nevoiți să mai treacă, încă o dată, prin punctele de control.
De asemenea, Maria Grapini a cerut, în luna martie, în comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne , președinției belgiene a Consiliului UE, să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen.
“ Am încredere în președinția belgiană. Este, așa cum ați spus, un stat fondator. Am două întrebări concrete și sper, doamnă ministru, să îmi răspundeți la fel de concret. Ați început discursul, vorbind despre protecția oamenilor și a frontierelor! Vă întreb dacă, pe președinția dumneavoastră, până la începerea alegerilor europarlamentare, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră pentru că, din nefericire, avem mari probleme cu pierderile economice, cu întârzierile cauzate de statul la frontieră?”, a punctat, în intervenția sa, în prezența ministrului de interne belgian, Annelies Verlinden, eurodeputatul Grapini.
În răspunsul său, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a menționat că președinția belgiană va extinde implementarea acquis-ului pentru România și Bulgaria, cu scopul de a include și frontierele terestre.
„Noi ne bucurăm de ce s-a obținut la finele anului trecut, când s-au făcut progrese și pași înainte în privința implementării acquis-ului Schengen pe partea maritimă și aeriană!”, a adăugat oficialul belgian.
Interpelări și intervenții scrise la președinția belgiană, respectiv spaniolă a Consiliului UE
Eurodeputatul Grapini a făcut, de asemenea, interpelări atât președinției belgiene a Consiliului UE, dar și celei spaniole, al cărei mandat s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut.
Concret, la finalul lunii ianuarie a acestui an, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, l-a interpelat, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, pe ministrul de interne al președinției belgiene, doamna Annelies Verlinden, pe tema continuării negocierii aderării României la Spațiul Schengen și la transportul terestru.
“Întrebarea mea este dacă, pe timpul președinției belgiene, până la debutul campaniei pentru alegeri, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră în Spațiul Schengen, pentru că, din nefericire, România are mari probleme cu întârzierile, cu pierderile economice și cu statul la frontieră!”, a mai spus europarlamentarul umanist.
Ipocrizia președinției belgiene și a Comisiei Europene, taxată de Maria Grapini
Într-o altă intervenție tranșantă, avută la finele anului trecut, europarlamentarul Grapini a taxat dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE, dar și a Comisiei Europene pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
În context, Maria Grapini a punctat că a fost deranjată că, în ultima plenară de la Strasbourg, când premierul Alexander De Croo a prezentat programul președinției belgiene pe următoarele șase luni, acesta nu a spus nimic despre intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Potrivit eurodeputatului, România trebuia să intre în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Iar președinția belgiană nu a avut curajul, a mai spus Grapini, să spună, tranșant, că își asumă finalizarea în luna martie a intrării celor două state în Schengen aerian și maritim, și până la sfârșitul mandatului și intrarea pe Schengen terestru.
În opinia eurodeputatului Grapini, românii s-au săturat să li se tot spună că și-au îndeplinit toate obligațiile, dar nu pot trece de un vot politic al Austriei.
Cu ocazia prezentării de către premierul Alexander De Croo, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a programului președinției belgiene a Consiliului UE, Maria Grapini i-a transmis, în scris, premierului Belgiei punctul său de vedere.
Eurodeputatul Grapini i-a reproșat, la acea dată, premierului belgian că, în discursul său, nu a spus nimic despre ce va face în următoarele șase luni, pe perioada președinției belgiene, în privința extinderii Spațiului Schengen.
Potrivit Mariei Grapini, dacă UE nu va înțelege pericolul reprezentat de discriminarea românilor, tratamentul diferit al cetățenilor și distrugerea agriculturii europene, va fi responsabilă de rezultatul și eșecul în alegerile din acest an.
Totodată, europarlamentarul a avertizat că încrederea în proiectul european va crește doar dacă unii cetățeni și unele țări nu vor mai fi tratate ca fiind de mâna a doua.
Premierul Spaniei, sub vizorul întrebărilor eurodeputatului român
Tot anul trecut eurodeputatul Grapini a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, țară care deținea președinția Consiliului UE, să insiste pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
De asemenea, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea egalității cetățenilor în Piața internă a UE.
Potrivit eurodeputatului, nimic nu este mai important la nivelul UE decât coeziunea socială și libertatea de mișcare. În context, i-a solicitat, pe un ton imperios, înaltului oficial spaniol să insiste să încheie președinția spaniolă cu intrarea României și Bulgariei în Schengen.
Maria Grapini l-a interpelat, cu numeroase ocazii, în plenul PE, și pe ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, José Manuel Albares, în privința intrării țării noastre în Spațiul Schengen, până la sfârșitul anului trecut, pe perioada deținerii președinției Consiliului UE de către Spania.
Comisia Europeană, Consiliul European și președintele Iohannis, criticați dur
Eurodeputatul Maria Grapini a precizat, cu numeroase ocazii, că, din păcate pentru România, nici Comisia Europeană, nici Consiliul European și nici președintele Iohannis nu au făcut nimic concret pentru ca Austria, prin cancelarul Nehammer, să nu se mai opună, fără argumente juridice, intrării României în Spațiul Schengen.
„Din punctul meu de vedere, cancelarul austriac este un ignorant și este pentru mine absolut de neînțeles de ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – și am criticat-o, în acest sens, de nenumărate ori și care, culmea, mai vrea încă un mandat – nu a luat nicio măsură împotriva statului austriac! Am repetat-o și o repet: Comisia Europeană putea, ca și gardian al tratatelor, să preseze printr-un infringement Austria, pentru încălcarea unui Regulament în vigoare!”, a menționat, înaintea Congresului PPE de la București din martie, eurodeputatul Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, solicitarea Austriei de modificare a Regulamentului Schengen este de neacceptat, în contextul în care, prin prisma Comisiei libertăți civile, justiție și afaceri interne, care se ocupă de Regulamentele Schengen, nu este posibil ca unele state ale UE să intre în Schengen pe baza unui Regulament, iar România și Bulgaria, pe baza unuia modificat!
În mod normal, susține europarlamentarul, trebuia să propunem modificarea Regulamentul Schengen, după admiterea României și Bulgariei.
“Greșeala este partajată. Cancelarul austriac este principalul vinovat pentru că forțează acest vot politic de modificare a Regulamentului Schengen, care este prevăzut, este adevărat, în Tratat, dar trebuie să ai o justificare pentru acesta. A încercat să mintă cu migranții, cu datele Frontex… Pe de altă parte, a greșit Comisia Europeană, și nu în ultimul rând vina aparține președintelui Iohannis, care nu a făcut nimic, timp de zece ani, pentru apărarea interesului național, în Consiliul European!”, a menționat eurodeputatul umanist.
Scrisoare deschisă, alături de mai mulți colegi din PE, adresată Consiliului European pe tema aderării la Schengen
Maria Grapini a semnat, alături de mai mulți colegi din PE, anul trecut, o scrisoare adresată Consiliului European, pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Europarlamentarii semnatari au susținut că Bulgaria și România au obligația legală de a pune în aplicare acquis-ul Schengen, cu excepția dispozițiilor referitoare la eliminarea frontierelor interne. Cu toate acestea, se mai arată în scrisoarea transmisă Consiliului, cele două state membre nu pot exercita clauze de participare sau de neparticipare și nu își pot asuma toate responsabilitățile pentru frontierele externe ale spațiului Schengen fără a beneficia de avantajele oferite de acest spațiu.
De asemenea, în scrisoare se mai spune că Bulgaria și România și-au îndeplinit cu succes procesele de evaluare Schengen în 2011, fapt recunoscut în mod corespunzător de Consiliu, dar nu s-a luat nicio decizie politică cu privire la ridicarea controalelor interne de peste 11 ani.
În acest context, europarlamentarii semnatari au adresat, punctual, Consiliului European, următoarele întrebări:
1.În cadrul extinderilor Schengen anterioare, a existat un alt precedent în care membrii Consiliului au solicitat evaluări suplimentare înainte de a vota decizia Consiliului?
2.Există un temei juridic pentru legătura dintre eliminarea frontierelor interne și nivelul de performanță în alte domenii de politică?
3.Obligarea unui stat membru să își asume întreaga responsabilitate pentru politica comună într-un anumit domeniu, privându-l totodată de avantajele sale pe o perioadă nedeterminată, constituie o încălcare a principiului cooperării loiale?
În răspunsul transmis europarlamentarilor, Consiliul European menționează că toate condițiile de participare a Bulgariei și a României la acquis-ul Schengen sunt prevăzute la articolul 4 din Actul lor de aderare din 2005.
Părțile rămase, legate de eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE, se pot aplica în Bulgaria și în România în temeiul unei decizii unanime a Consiliului, după ce se verifică dacă în statele respective sunt întrunite condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului, se mai arată în răspuns.
Ursula von der Leyen, sub tirul interpelărilor Mariei Grapini
Revoltată de votul abuziv al Austriei, care s-a opus fără niciun argument juridic aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, a trimis și la finele anului 2022 o scrisoare deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit eurodeputatului Grapini situația creată după votul negativ al Austriei din Consiliul JAI, din 8 decembrie 2022, în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, este fără precedent și a generat, pe bună-dreptate, nemulțumiri în cele două state.
Maria Grapini susține că Austria, prin votul negativ dat aderării celor două țări la spațiul Schengen, a distrus încrederea în UE, în principiile de funcționare ale UE și a adus efecte economice grave, nu numai României și Bulgariei, ci întregii Piețe Unice.
De asemenea, europarlamentarul PUSL a opinat, în scrisoarea transmisă Ursulei von der Leyen, că decizia guvernului austriac reprezintă o gravă încălcare a Regulamentului Schengen, în condițiile în care Parlamentul European și Consiliul Comisarilor au votat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Mai mult, a adăugat Maria Grapini, toate controalele suplimentare efectuate au arătat că România respectă criteriile tehnice ale Regulamentului Schengen.
Având în vedere că un Regulament se aplică uniform, fără interpretare în context național, și că, în situații similare, statele membre care nu au aplicat un Regulament au fost avertizate asupra lor, fiind votate Rezoluții sau fiind puse în infringiment, vă solicit, în numele cetățenilor români pe care îi reprezint, să analizați și să dispuneți sancțiuni Austriei, a mai spus eurodeputatul.
Totodată, europarlamentarul român a punctat faptul că este de neacceptat ca un stat membru să distrugă, din interese politice, economice și electorale naționale, credibilitatea UE și să submineze solidaritatea și proiectul Piața Unică, pilonul de funcționare al UE.
De menționat și faptul că Maria Grapini a avut numeroase intervenții în grupul S&D în cadrul cărora a cerut, insistent, în ultimii ani o implicare mult mai activă pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.