Băsescu nu îi dă șanse lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO

Tot mai multe publicaţii occidentale îl creditează cu şanse pe Klaus Iohannis la şefia NATO, dar fostul preşedinte al României este categoric.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că şeful statului Klaus Iohannis nu are nicio şansă să ajungă secretar general al NATO. El a mai spus, referitor la şefia Comisiei, a Comisiei sau a Parlamentului European, Băsescu a precizat că cea de preşedinte al PE este exclusă. Fostul şef de stat a adăugat că nu ar vota-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la şefia Comisia Europene, „pentru povestea cu vaccinurile şi pentru povestea cu Green Deal”.

„Dânsul stie mai bine ce aspiraţii are. Eu, din ce ştiu, ca proceduri şi practici ale acestor instituţii, la NATO nu are nicio şansă. În ceea ce priveşte o funcţie înaltă la UE, şef de Comisie, de Consiliu, şeful politicii externe sau preşedintele Parlamentului, una din funcţii e exclusă, cea de preşedinte a Parlamentului. Mai rămân trei, acolo sunt Franţa, Germania, Olanda, adică marii contributori, ce faci cu ei? E greu de presupus că din trei funcţii, una va fi alocată României”, a declarat Traian Băsescu, duminică la Digi 24. El a mai precizat că e foarte probabil ca PPE să rămână cel mai mare partid şi va avea posibilitatea pentru opţiunea de preşedinte al Comisiei Europene, unde deja a anunţat că o susţine pe Ursula von der Leyen.

„Eu îi doresc succes, dar trebuie o bătălie diplomatică formidabilă pentru a obţine una dintre cele trei funcţii disponibile. Foarte probabil, PPE va rămâne cel mai mare partid şi va avea posibilitatea să opteze pentru opţiunea de preşedinte al Comisiei Europene, unde deja au anunţat-o pe Ursula von der Leyen ca opţiune. În acelaşi timp, Franţa spune Mario Dragi, care e un mare economist, a fost şi premier al Italiei, ca neutru. Aici e problema lui. Nu îi contestă nimeni calităţile, dar e neangajat politic. Iar pentru PPE ar fi foarte dificil să ia un tehnocrat care nu vine la grup, când este chemat. Rămâne de văzut. Oricum, primul favorit este Ursula von der Leyen, cu care a plecat PPE în această campanie. Dacă mă întrebaţi, eu nu aş vota-o, pentru povestea cu vaccinurile şi pentru povestea cu Green Deal”, a explicat Traian Băsescu.

Chestionat dacă diplomaţia românească este suficient de puternică încât să îi asigure lui Klaus Iohannis o funcţie înaltă în Uniunea Europeană, fostul preşedinte Băsescu a răspuns că nu este, „dar poate fi suficient de insistentă”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.