Eugen Tomac, revoltat: Deși avem 13 pachete de sancțiuni europene împotriva Moscovei, banii europeni curg în continuare în Rusia!

Președintele PMP, Eugen Tomac,  trage un semnal de alarmă. Preşedintele PMP spune că deși „avem 13 pachete de sancţiuni europene împotriva Moscovei”, banii europeni curg în continuare în Rusia. Acesta a făcut o solicitare Comisiei Europene.

„Avem 13 pachete de sancțiuni europene împotriva Moscovei, însă banii europeni curg în continuare în Rusia. Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP sunt băncile care pot preda masterclass-uri despre sustragerea de la implementarea sancțiunilor. Profiturile lor vorbesc de la sine. În 2023, aceste bănci au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât în 2021 și au fost generate în parte de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din Rusia – așa cum arată o analiză a Financial Times.
Problema este că toate aceste profituri înregistrate au dus la plata a aproximativ 800 de milioane de euro în taxe către Rusia, o creștere semnificativă de la 200 de milioane de euro înregistrare în 2021. În urma sancțiunilor internaționale impuse asupra băncilor rusești, ca de exemplu imposibilitatea de a primi și trimite plăți Swift, aceste bănci străine au reprezentat o gura de aer pentru ruşi, deoarece lor nu li se aplicau aceste restricții”, a transmis Toamc, marți, într-un mesaj postat pe Facebook.
În opinia sa, este „evident că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit”, europarlamentarul subliniind că este inadmisibil să permitem în continuare companiilor şi entităţilor europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin.
„Și așa înțelegem modul în care companiile europene rămase în Rusia ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale și practic, subvenționează mașinăria de război a lui Putin. Oare de ce există în continuare entități scutite de implementarea sancțiunilor în condițiile în care Comisia Europeana l-a desemnat pe David O’Sullivan în calitate de trimis special internațional pentru punerea în aplicare a sancțiunilor UE? Este evident că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit. Este inadmisibil să permitem în continuare companiilor și entităților europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin”, a spus europarlamentarul.
Liderul PMP anunţă că a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigaţie cu privire la aceste nereguli şi să acţioneze astfel încât sancţiunile UE chiar să îşi atingă obiectivul.
„Am solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație cu privire la aceste nereguli și să acţioneze astfel încât sancțiunile UE chiar să îşi atingă obiectivul”, a arătat Eugen Tomac.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.