Statele G7 au hotărât să renunțe definitiv la energia produsă din cărbune

Grupul celor mai dezvoltate șapte state din lume (G7) a hotărât să renunțe definitiv la energia produsă din cărbune. Termenul limită este 2040.

Miniştrii Energiei din ţările bogate din Grupul celor Şapte (G7) au ajuns luni la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, într-un pas semnificativ către tranziţia de la combustibilii fosili către alte forme de energie, transmite Reuters.

”Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030… este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică şi Net Zero, Andrew Bowie, conform unui videoclip postat pe X.

Acordul va fi inclus în comunicatul final al miniştrilor energiei G7, care va fi publicat marţi, la sfârşitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

Acordul marchează un pas semnificativ în direcţia indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Naţiunilor Unite privind clima, pentru o tranziţie de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.

”Ajută la accelerarea trecerii investiţiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia şi, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China şi India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe X.

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele şase staţii rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreti către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.