Iohannis a discutat cu Biden, la Casa Albă, despre șefia NATO: Am decis să continuăm dialogul!

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, că a abordat, în discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și decizia sa de a candida pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. ”Am decis să continuăm dialogul”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă are susţinerea preşedintelui SUA pentru a obţine această funcţie. El a explicat că, în opinia sa, este bine să existe doi candidaţi. ”Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva!”, a subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat că a abordat, în discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Joe Biden, subiectul legat de decizia sa de a intra în cursa pentru ocuparea funcţiei de secretar general al NATO.

”Şi acest punct a fost atins în discuţia noastră tete-a-tete şi împreună am decis să continuăm dialogul”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă are susţinerea preşedintelui Statelor Unite, Iohannis a răspuns: ”Am decis să continuăm dialogul”.

Totodată, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă există riscul să nu existe unitate în cadrul Alianţei în ceea ce priveşte succesorul lui Jens Stoltenberg.

”Da, există riscul şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice şi până la urmă unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva! Alianţa este puternică, merge mai departe, dar este bine să fie doi candidaţi pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a răspuns Iohannis.

Iohannis a precizat că nu va face publice discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele SUA.

”Acuma, aceste discuţii nu se fac publice şi nu o să mă apuc eu să spun ce a spus preşedintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo. Discuţia nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă”, a explicat Iohannis.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.