Livrarea de bombe către Israel, suspendată de SUA

Statele Unite au suspendat livrarea unei încărcături de bombe săptămâna trecută după ce Israelul nu a răspuns ”îngrijorărilor” Washingtonului privind ofensiva anunţată de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a declarat marţi un înalt responsabil american, relatează AFP.

„Am suspendat livrarea unei încărcături de arme săptămâna trecută. Ea era formată din 1.800 de bombe de 2.000 de livre (907 kg) şi 1.700 de bombe de 500 de livre (226 kg)”, a declarat acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden sub acoperirea anonimatului.

Decizia a fost luată în contextul în care Washingtonul se opune unei ofensive de amploare la Rafah, care este acum pregătită de trupele israeliene.

Washingtonul a precizat clar că nu va susţine o ofensivă fără un plan credibil pentru a proteja civilii care s-au refugiat la Rafah. Joe Biden şi-a reiterat „poziţia sa clară” prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu luni.

Responsabilii israelieni şi americani au discutat alternative, dar „aceste discuţii sunt în curs şi nu au răspuns pe deplin îngrijorărilor noastre”, a spus oficialul citat.

„În contextul în care liderii israelieni păreau să se apropie de o decizie privind o astfel de operaţiune, am început să examinăm cu atenţie propunerile privind transferul anumitor arme în Israel care ar putea fi utilizate la Rafah. Asta a început în aprilie”, a explicat acest înalt responsabil.

El a adăugat că Washingtonul s-a preocupat în special de utilizarea bombelor mai grele de 225 de kilograme şi de „impactul pe care ele l-ar putea avea în medii urbane aglomerate cum am văzut în alte părţi din Gaza”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.