Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, demontează minciunile marca Nicușor Dan: „Nu a scos Primăria din faliment. Datoriile au crescut cu jumătate de miliard de lei!”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a precizat joi, că în timpul mandatului primarului general Nicuşor Dan datoria primăriei a crescut cu jumătate de miliard de lei, menţionând că acesta a minţit când a spus că a scos instituţia din faliment.

„Prima întrebare este aceasta: de ce minte Nicuşor? În episodul de astăzi voi prezenta situaţia bugetului Primăriei Generale, conform datelor oficiale de la Primăria Generală de la Ministerul de Finanţe. Haideţi să începem cu partea de venituri, cu ce a încasat Primăria Generală pe mandatul lui Nicuşor Dan în ultimii ani. (…) Dacă în 2020, veniturile – ce a încasat primăria – sunt 3,7 miliarde lei, observăm o creştere în special în 2022 şi în 2023, când avem 6,4 miliarde lei venituri proprii şi în total peste 7 miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de aproape de la simplu la dublu. Deci, Nicuşor pe mandatul lui a avut mult mai mulţi bani în primărie cu aproape 3 miliarde lei în plus”, a afirmat Burduja, într-o conferinţă de presă organizată în faţa Primăriei Capitalei.

El a adăugat că în mandatul lui Nicuşor Dan a crescut datoria Primăriei pe termen lung.

„Am auzit de n ori, până ni s-a făcut acru în gură tuturor, că a scos primăria din faliment. Nimic mai fals. Nicuşor minte şi îmi pare rău s-o spun şi s-o constatăm cu toţii. În 2020, primăria din faliment – nu că ar fi stat mai bine pe mandatul Firea, când a fost pur şi simplu prăbuşită în datorii şi în datoriile companiilor – să vedem cum a preluat Nicuşor Dan. Am avut datorii pe termen scurt 3,6 miliarde lei şi datorii pe termen lung 3,2 miliarde lei, în total 6,8 miliarde lei. Haideţi să vedem cum stăm anul trecut. Datoria pe termen scurt într-adevăr a scăzut la 2,2 miliarde lei, dar datoria pe termen lung a crescut de la 3,2 la 5 miliarde lei, în total 7,3 miliarde lei. Deci, dacă în 2020 datoria era de 6,8 miliarde lei, iată că în 2023, după cei trei ani şi jumătate de mandat Nicuşor Dan, discutăm de datorie mai mare cu jumătate de miliard de lei”, a mai susţinut Burduja.

Burduja a mai spus că, deşi Nicuşor Dan spune că a scos primăria din faliment, au crescut datoriile şi, implicit, dobânzile care sunt plătite băncilor şi celor care creditează instituţia.

„De fapt, e doar un exerciţiu prost de inginerie financiară în care s-a rostogolit datoria, din datorie pe termen scurt în datorie pe termen lung. Mai mult, datoria totală a crescut cu jumătate de miliard de lei, deci a şi rostogolit, s-a şi îndatorat în plus. Care este costul? Dincolo de minciuna în sine, vedem cum au crescut dobânzile, pentru că, împrumutându-se într-o perioadă în care au crescut dobânzile şi împrumutându-se mai mult, dacă în 2020, când primăria era în faliment, 155 milioane lei plăţi în dobânzi, iată anul trecut 242 de milioane de lei dobânzi. Deci, plătim mult mai mult băncilor şi celor care creditează Primăria”, a adăugat Burduja.

În privinţa companiilor municipale, Sebastian Burduja a spus că acestea au datorii mai mari în 2023, faţă de 2020.

„Se mai întâmplă un lucru în primăria generală: se emit facturi, dar nu se înregistrează”, a mai susţinut candidatul liberal.

El s-a referit la datoria Termoenergetica către ELCEN, menţionând că în 2020 era de 244 de milioane lei, iar în 2024 – peste 1 miliard lei.

„Deci, e o creştere de 500%. Cum ai scos primăria din faliment, că datoria pe termoficare ţi-a crescut de aproape cinci ori? Toate aceste cifre sunt matematică pură. Nu sunt nici usturoi, nici poveşti sunt matematică”, a mai spus Burduja.

El a mai susţinut că situaţia în privinţa absorbţiei de fonduri europene la Primăria Capitalei este un „dezastru”.

Burduja a arătat că le-a transmis lui Nicuşor Dan şi celorlalţi contracandidaţi o invitaţie la dezbatere, însă Nicuşor Dan a refuzat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.