Noi tensiuni între SUA și China

Americanii au trimis o navă de război în largul coastelor insulei Taiwan, decizie care a înfuriat la culme autoritățile comuniste de la Beijing. 

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat democratic, şi spune că are jurisdicţie asupra strâmtorii. Taiwanul şi Statele Unite contestă acest lucru, spunând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională.

Navele de război americane şi, ocazional, avioanele de patrulare ale marinei americane trec prin sau peste strâmtoare cam o dată pe lună.

Flota a 7-a a Marinei americane a anunţat că distrugătorul de rachete ghidate USS Halsey din clasa Arleigh Burke a efectuat miercuri o „traversare de rutină” în Strâmtoarea Taiwan, „prin apele în care se aplică libertăţile de navigaţie şi survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internaţional”.

Armata chineză a denunţat mişcarea ca fiind o „agitaţie publică”, adăugând că a trimis forţe navale şi aeriene pentru a monitoriza şi avertiza nava americană pe tot parcursul traversării sale, „în conformitate cu legea şi reglementările”.

„Trupele din teatrul de operaţii sunt întotdeauna în stare de alertă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională, precum şi pacea şi stabilitatea regională”, a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apărării din Taiwan a spus, la rândul său, că nava americană a navigat spre sud prin strâmtoare şi că forţele taiwaneze au monitorizat situaţia, dar nu au observat nimic neobişnuit.

Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

Taiwanul este în alertă pentru orice manevre militare chineze în jurul insulei în perioada premergătoare şi după învestirea prezidenţială.

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în jurul Taiwanului, de exemplu prin survoluri ale avioanelor de război deasupra liniei mediane a strâmtorii, care a servit cândva drept zonă tampon neoficială. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.

Joi dimineaţă, în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat patru avioane chinezeşti care au traversat linia mediană, zburând în apropierea insulelor Penghu din Taiwan, care găzduiesc o bază aeriană importantă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.