Aplicarea taxei pe lux se amână!

Taxa pe lux rămâne la stadiul de discuţii, deoarece statul nu ştie cum să aplice propria lege. Situația înregistrată a silit Executivul să decidă amânarea pentru încă cinci luni a încasării acestei taxe.

Adoptată cu mare tam-tam în luna octombrie a anului trecut, această taxă de lux pe proprietățile individuale cu valoare mai mare de 500.000 de euro și pe autovehiculele cu o valoare de peste 75.000 de euro, ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a acestui an. Proprietarii de astfel de bunuri ar fi trebuit să plătească această taxă până la finalul acestei luni. Totuși, acest lucru nu a fost posibil din rațiuni ce țin de domeniul administrativ și logistic.

Termenul de aplicare a noului impozit special, aplicabil celor ce dețin case scumpe, a fost amânat pentru 30 septembrie, printr-o ordonanță apărută în ultima zi a lunii aprilie, care era, de fapt, termenul inițial. Potrivit reprezentanților Guvernului, amânarea era necesară pentru ca sistemul informațional folosit în cazul acestui nou impozit să fie modificat, astfel încât să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor. Ordonanța prevede și că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să stabilească, până pe 30 mai, modelul și conținutul declarației privind taxa pe lux. Termenul pentru declararea și plata impozitului ce vizează mașinile scumpe rămâne neschimbat, respectiv data de 31 decembrie.

Legea 296/2023, apărută pe final de octombrie, introduce în Codul fiscal un nou titlu, prin care se stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Termenul inițial pentru declararea și plata impozitului special pentru clădirile de valoare mare era 30 aprilie, dar Guvernul a stabilit recent, prin OUG 43/2024, amânarea acestuia până pe 30 septembrie.

„S-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie. În acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024″, a explicat Marcel Boloș, ministrul finanțelor, după ce Guvernul a adoptat măsura.

Pe de altă parte, termenul pentru declararea și plata impozitului special aplicabil mașinilor scumpe rămâne același, adică data de 31 decembrie.

Pentru ca așa-numita taxă pe lux să se poată aplica, Fiscul trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației ce va fi utilizată în aceste situații. Cu toate că un proiect în acest sens apăruse încă din decembrie 2023, noua ordonanță prevede că modelul și conținutul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, precum și modalitatea în care se realizează colaborarea între organele fiscale trebuie să fie stabilite de ANAF în termen de 30 de zile de la apariția ordonanței, adică până pe 30 mai 2024.

Boloş, despre taxa pe boală: „Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul”
Conform Legii 296/2023, impozitul special vizează, începând din acest an, casele și mașinile scumpe, astfel:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Aceeași lege stabilește și modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:

  • în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  • în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Cloud-ul guvernamental, soluția prin care ar fi trebuit să se creeze o bază de date la care să poată să se conecteze atât autoritățile locale cât și ANAF, nu este funcțional. Mai mult este dificil de calculat valoarea proprietăților imobiliare, pentru că nu există acces la aceste baze de date locale.

Drept urmare, guvernanții au decis o amânare de cinci luni, până în luna septembrie, astfel încât să se folosească acest răgaz pentru a se pune la punct atât mecanismul de conectare informatică între autoritățile locale și ANAF, cât și să se găsească o soluție pentru calcularea acestei valori impozabile, astfel încât să fie adusă la cunoștința contribuabililor cât au de plătit.

De exemplu, pentru o proprietate de un milion de euro se aplică o taxă în valoare de 0,3 puncte procentuale între diferența de 500.000 de euro și cea declarată. Asta ar însemna un impozit de 1.500 de euro. Mai mult, pentru o mașină de 100.000 de euro s-ar plăti anual de 75 de euro. Depinde ce soluții vor găsi guvernanții, astfel ca până în luna septembrie astfel încât primii bani de pe această taxă de lux să fie încasați în această toamnă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.