Sebastian Burduja, revoltat de nivelul de poluare din Capitală. Candidatul PNL a prezentat două proiecte privind spaţiile verzi din Bucureşti!

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a prezentat, miercuri, două proiecte privind spaţiile verzi din Bucureşti, susţinând că nu s-a făcut nimic în privinţa poluării din oraş, în ultimii opt ani, în timpul administraţiilor Gabrielei Firea şi Nicuşor Dan.

„În primul rând, Bucureştiul este un oraş foarte poluat, este în prenotificare de infringement, pentru că în patru ani de zile şi opt ani de zile eşecul Firea a fost continuat de eşecul Nicuşor Dan şi nu s-a făcut nimic din perspectiva calităţii aerului. Şi când spun nimic, spun efectiv nimic. Ultimul studiu e de acum 10 – 12 ani de zile. Trebuia făcut un plan pentru creşterea calităţii aerului. N-a făcut nimic. Hai să vedem cum stăm astăzi. Deci, în Bucureşti avem 9,86 metri pătraţi per locuitor spaţiu verde. Asta spune raportul Curţii de Conturi. Astăzi n-avem nici Registrul Spaţiilor verzi, el face parte din lunga listă de promisiuni de campanie pe care Nicuşor Dan a prezentat-o public acum patru ani de zile. Pentru cei care îşi fac griji, nici doamna Firea n-a făcut nimic în acest sens”, a afirmat Burduja, la o conferinţă organizată în Parcul Izvor.

El a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar în legea 24/2007 sunt prevăzuţi 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

„Deci suntem la diferenţă de la simplu la triplu şi de cinci ori ar trebui să avem mai mult, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a adăugat Sebastian Burduja. El s-a referit şi la locurile de joacă din parcuri, menţionând că multe sunt vandalizate şi nu există siguranţă pentru copii.

Burduja a mai spus că Nicuşor Dan se laudă, după patru ani de mandat, cu semnarea unui acord-cadru pentru nişte locuri de joacă şi cu o scară nouă rulantă la metrou.

El a prezentat două proiecte privind spaţiile verzi din Bucureşti.

„Este vorba de un parc unit cu parcul din jurul Palatului Parlamentului, un parc care trebuie deschis prin pasarele pietonale şi velo, unit cu parcul, de fapt, pârloaga din faţa Academiei Române. Mai mult, în spate avem Arenele BNR, cu un parc aferent. Se poate crea un spaţiu format din patru componente verzi. (…) Sigur, urmează să avem studiu de oportunitate, fezabilitate, proiect de tehnic şi aşa mai departe. Dar, imaginaţi-vă cum ar arăta acest spaţiu cu toate aceste hectare de spaţiu verde valorificate. (…) Pe spaţiul din faţa Academiei Române se poate amenaja şi un muzeu al luptei anticomuniste. (…) Al doilea mare proiect este pădurea Băneasa, care este o mare pierdere pentru bucureşteni. Ea nu este amenajată, se întâmplă tăieri ilegale, se depozitează deşeuri. (…) Se amenajează pădurea ca pădure-parc. Printr-o simplă Hotărâre de Guvern, ea trece de la Romsilva la primăria generală, care poate să vină şi să investească. Nu afectează ecosistemul din pădure. Sunt soluţii de ultimă generaţie bazate pe lemn, pe tot felul de alte dotări”, a explicat Burduja.

El a adăugat că, după acest model, se pot amenaja şi alte spaţii verzi: pocket-parcuri, spaţii verzi mai mici lângă apartamente.

„Se spune că trebuie să vezi cel puţin trei copaci când te uiţi pe fereastra apartamentului tău sau casei tale, să fii într-un cartier cu cel puţin 300 metri pătraţi de spaţiu verde, să ai cât mai aproape un astfel de părculeţ în care să ieşi cu copilaşii sau să-ţi petreci timpul liber. Un asemenea oraş verde avem nevoie în Bucureşti şi asta va rezolva şi o parte a problemei legate de poluare”, a mai spus Sebastian Burduja.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.