Deschiderea expoziției „REVENDICÂND PĂMÂNTUL”, la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, vă invită la vernisajul expoziției „REVENDICÂND PĂMÂNTUL”, realizată în cadrul proiectului cultural „TRADIȚIE ÎN LUT – ÎN SIAJUL ARTIȘTILOR CERAMIȘTI”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare I/2024, aria Patrimoniu Cultural Material, cu suma de 127.382,80 lei. Evenimentul va avea loc vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 1200, în pivnița Casei Domnești din Râmnicu Sărat.

Expoziția, cea de-a treia din cadrul proiectului amintit, urmărește aducerea în prim plan, pentru publicul profan, dar și pentru specialiști, a unor tipuri ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamenticii și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. Proiecte expoziționale similare au fost organizate la Muzeul Național de Istorie a României (martie 2024) și la Muzeul Național al Țăranului Român (la începutul lunii mai a.c.) și pot fi vizitate.

Vor fi expuse vase din ceramică, de diferite tipuri: ulcioare, căni, blide, străchini, farfurii, gazornițe, castronoaie, dar și alte piese, precumꓽ cahle sau țigle, manufacturate în cadrul unor mici ateliere sau fabrici cu producții restrânse, care astăzi nu mai există. În cadrul expoziției sunt prezentate, de asemenea, jucării sau forme ceramice în miniaturăꓽ pușculite, clopoței, fluiere, mărțișoare, ulcioare, farfurii etc.

Piesele expuse fac parte din colecțiile celor două muzee partenere, dar și din trei colecții particulare importante, punându-se în valoare elemente ceramice tradiționale inedite, specifice diverselor zone din România.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat, în perioada 17 mai – 16 iunie 2024.

Cei care doresc să aprofundeze domeniul ceramicii tradiționale pot participa, în lunile următoare, la atelierele și prezentările din cadrul proiectului, care vor fi susținute la sediile partenerilor din Râmnicu Sărat, București, Buzău și Alexandria.

Partenerii Muzeului Național de Istorie a României în cadrul Proiectului Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști, implementat în perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), Muzeul Județean Teleorman (MJT), Muzeul Județean Buzău (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (MMRS) și Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.