Scandalos! Sebastian Burduja denunță „tunul” de la Arena Națională! Proastă administrare și posibile implicații penale în licitația Primăriei Capitalei pentru serviciile de mentenanță ale Arenei Naționale

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a prezentat, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la Arena Națională, un posibil caz de corupție și proastă administrare cu implicații directe asupra bugetului Capitalei, sesizat de un avertizor de integritate, din cadrul Primăria Capitalei.

Potrivit lui Burduja, este vorba despre licitația privind externalizarea serviciilor de mentenanță preventivă și corectivă a Arenei Naționale, iar acțiunile descrise indică în mod flagrant complicitatea Primariei Generale.

Licitația privind externalizarea serviciilor de mentenanță a dus la creșterea costurilor cu 4 milioane de lei, prin atribuirea contractului către ofertantul cu prețul cel mai mare. Procedurile netransparente și deciziile controversate ridică grave semne de întrebare privind gestionarea fondurilor publice.

Cronologia Evenimentelor

  1. 2018 – Decembrie 2023:
    • Serviciile de mentenanță a Arenei Naționale au fost realizate de Primăria Capitalei prin intermediul propriei companii, Compania Municipală Energetică Servicii București, la un cost de aproximativ 300.000 lei pe lună.
    • În această perioadă, Arena Națională a găzduit zeci de evenimente fără probleme, inclusiv meciurile de la EURO, concerte internaționale și evenimente sportive de amploare. Fără probleme majore.
  2. Începutul anului 2023:
    • Primăria Capitalei decide externalizarea serviciilor de mentenanță, fără a oferi explicații clare. Urmează o perioadă de 9 luni de modificări și ambiguități în cadrul licitației.
  3. Perioada licitației:
    • Patru ofertanți participă: Compania Municipală Energetică Servicii București (CMESB), UTI Grup și Veolia România, Avitech și Depanero, cu oferte între 10 milioane lei și 14 milioane lei.
    • Primăria elimină oferta cu cel mai mic preț făcută de propria ei companie, CMESB, considerând că prețul este „prea mic” și nejustificat, deși aceleași costuri fuseseră acceptate timp de șase ani. Și sunt acceptate și pe perioada desfășurării licitației.
    • Primăria decide eliminarea altor doi ofertanți (Veolia și UTI Grup), rămânând doar cel cu prețul cel mai ridicat, asocierea Avitech/Depanero, care câștigă licitația.
  4. Reacția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor:
    • CMESB contestă eliminarea de la licitație la CNSC.
    • Consiliul acceptă contestația companiei eliminate, dar Primăria nu semnează contractul cu CMESB, ci reanalizează oferta tehnică a CMESB și elimină din nou compania pe o eroare materială. Găsește o „chichiță” pentru a scoate câștigătoare oferta cea mai scumpă.
  5. Decembrie 2023:
    • Contractul cu Avitech este semnat în regim de urgență pentru perioada 28-31 decembrie 2023, doar pentru patru zile, dintre care două sunt de weekend!
    • Scopul acestei grabe: pentru a semna o prelungire de patru luni începând din ianuarie 2024, ceea ce se și întâmplă!
  6. Mai 2024:
    • La finalul celor patru luni, Primăria inițiază o procedură de negociere directă la care invită doar firma câștigătoare a licitației.

Concluzii

  • Refuzul ofertei cu preț mic: Motivul invocat de Primăria Capitalei, că prețul este prea mic, este scandalos pentru orice contribuabil.
  • Atribuirea contractului: Contractul este atribuit în regim de urgență ofertantului cu prețul cel mai mare.
  • Negocieri directe: După expirarea contractului, Primăria îl invită doar pe acesta la negocieri directe. Avitech nu are oamenii necesari prestării serviciilor și îi angajează pe cei de la Compania Municipală Energetică Servicii București.
  • Lipsă de transparență: Procedurile Primăriei Capitalei sub conducerea lui Nicușor Dan nu sunt transparente, iar bucureștenii sunt păgubiți cu cel puțin 4 milioane de lei. Și acesta este doar un caz flagrant. Sunt și altele și ele vor ieși la iveală în perioada următoare.

Vom face toate demersurile necesare pentru sesizarea instituțiilor responsabile, pentru a identifica și pedepsi exemplar vinovații. Mulțumim avertizorului de integritate care ne-a înaintat acest caz flagrant. Pe măsură ce mandatul Nicușor Dan se încheie, facem un apel către toți cei care au asistat sau cunosc astfel de abuzuri să le facă pe deplin cunoscute opiniei publice, a mai spus Sebastian Burduja.

Primarul Nicușor Dan are datoria să explice toate aceste decizii și să fie transparent în administrarea orașului și a campaniei sale electorale, inclusiv lista donatorilor și conexiunile lor cu grupuri de interese interne și externe. Bucureștenii merită răspunsuri clare și administrare corectă a banilor publici.

In urma unei sesizări a unui avertizor de integritate, am arătat cu date și documente cum Primaria și-a exclus de două ori (!) propria companie din procedura de achiziție publică, împreună cu alte două companii private, pentru a scoate câștigătoare cea mai scumpă oferta pentru mentenanța Arenei Naționale. Vom sesiza toate instituțiile statului, a conchis candidatul PNL la Primăria Capitalei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.