George Simion propune modificarea legii intonării imnului naţional. Propunerea liderul AUR clarifică momentele în care imnul de stat va fi intonat!

Până pe 15 iunie, Camera Deputaților trebuie să se decidă dacă pică sau trece un proiect de lege inițiat de liderul AUR, George Simion, prin care se dorește modificarea și completarea legii privind intonarea imnului național. Propunerea vizează ca imnul să fie intonat, obligatoriu, la începutul primei și ultimei ședințe din an ale Guvernului și a CSAT, în cadrul ședințelor consiliilor județene sau locale, în prima și ultima zi lucrătoare din an în diversele autorități publice, în prima și ultima zi a anului universitar, precum și la închiderea sesiunilor parlamentare. Proiectul a picat, săptămâna trecută, la Senat.

AUR aruncă pe piață, în plină campanie electorală, o nouă temă care face obiectul unei inițiative legislative, denumită PLX 304/2024, care vizează modificarea și completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Potrivit Jurnalul, inițiatorul acestei legi este nimeni altul decât liderul formațiunii suveraniste, George Simion, care își explică demersul prin intermediul unei expuneri de motive potrivit căreia „orice națiune se identifică prin câteva simboluri fundamentale, cum ar fi imnul, drapelul și stema, respectiv prin importanța acordată limbii materne”. „Cadrul legal este reglementat de Legea nr. 75/1994, iar scopul acestei propuneri este de a extinde contextele în care se intonează imnul național, respectiv Deșteaptă-te, române!”, susține liderul AUR.

Conform lui George Simion, în prezent, articolul 10 din legea citată prevede că imnul național al României se intonează la festivitățile și ceremoniile oficiale naționale, la ceremoniile oficiale internaționale, în cadrul ceremoniilor militare, pe stadioane și alte baze sportive, la începutul programului zilnic în școlile primare și gimnaziale și altele.

Textul propunerii legislative a liderului AUR George Simion

„Propunem completarea articolului 10 cu literele h, i, j și k, astfel încât să se intoneze imnul național și în următoarele situații: la începutul și sfârșitul anului universitar, celebrându-se educația și valorile academice; la începutul primei și ultimei ședințe din an a Guvernului și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, evidențiindu-se importanța deciziilor luate; intonarea imnului în cadrul ședințelor consiliilor județene sau locale, fiind un simbol al coeziunii și al responsabilității în deciziile luate; respectiv intonarea în prima și ultima zi lucrătoare din an în diversele autorități, instituții, societăți și regii de la nivelul administrației publice, consolidându-se spiritual civic și angajamentul față de valorile naționale de la nivelul întregii administrații publice”, se prevede în acest proiect de lege.

Mai mult, se propune, prin acest act normativ, și modificarea literei f a aceluiași articol 10, astfel încât „imnul național să fie intonat nu doar cu ocazia deschiderii sesiunii Camerelor Parlamentului, ci și cu cea a închiderii sesiunii, evidențiindu-se, astfel, solemnitatea ambelor momente”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.