BNR: Creșterea economică din România va accelera progresiv în 2024 și 2025

Creșterea economică va accelera progresiv în 2024 și 2025, depășind estimările anterioare ale Băncii Naționale a României datorită măsurilor PSD axate pe temperarea inflației, dar mai ales pe fondul conduitei politicii fiscale și al utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU.

Potrivit unui document publicat la 23 mai, BNR se așteaptă ca dinamica salariilor din sectorul public și noua majorare preconizată pentru 1 iulie a salariului minim brut să determine și o creștere a salariilor din mediul privat.

De asemenea consumul gospodăriilor populației este anticipat să redevină în acest an și să rămână în 2025 principalul determinant al avansului PIB, în contextul creșterilor substanțiale de salarii și transferuri sociale suprapuse scăderii ratei inflației, dar și în condițiile nivelurilor reale ale ratelor dobânzilor la creditele și depozitele populației, arată BNR.

Plafonarea a adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază și la energie de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost principalele măsuri care au dus la scăderea inflației, arată cel mai nou raport al BNR, publicat la 13 mai. Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, inflația a scăzut la 5,9% în luna aprilie.

Atât raportul BNR, cât și datele INS confirmă politica economică a PSD de intervenție prin plafonare pe două componente ce contribuie cu circa 80% la determinarea ratei generale a inflației: alimentele și energia. Guvernul PSD a ajutat astfel românii să țină sub control cele mai importante cheltuieli din bugetul unei familii.

Datorită Guvernului condus de Marcel Ciolacu, salariul minim brut va crește cu 400 de lei de la 1 iulie, ajungând la 3.700 de lei lunar. Creșterea de peste 12% este un pas semnificativ în strategia PSD de adoptare a salariului minim european, începând cu 1 ianuarie 2025.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.