Anunț-șoc al premierului Rishi Sunak: Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Marea Britanie!

Se reintroduce armata obligatorie pentru tinerii din această țară. La 18 ani sunt obligați să își efectueze stagiul militar. Anunţul vine după ce şi Italia a iniţiat un proiect de reintroducere a serviciului militar obligatoriu.

Duminică, 26 mai 2024, premierul britanic a anunțat că un viitor guvern conservator va introduce serviciul militar obligatoriu în Marea Britanie. În aceste condiții, toți tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani vor fi nevoiți să facă armata, aceștia având totuși de ales și alte alternative.

În perspectiva alegerilor ce vor avea loc în Marea Britanie pe data de 4 iulie 2024, premierul Rishi Sunak a anunțat că dacă va fi reales, va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani. Aceștia vor avea alternativa de a presta muncă în favoarea comunității un weekend pe lună, timp de un an.

„Generații întregi de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și există forțe care încearcă să împartă societatea noastră în această lume din ce în ce mai incertă”, a spus Rishi Sunak.

În Marea Britanie, stagiul militar obligatoriu a fost eliminat în anul 1960, dar de atunci tema a revenit recurent în dezbaterea publică. În ianuarie 2024, generalul Sir Patrick Sanders, comandantul armatei britanice, a vorbit despre „necesitatea ca generația de dinainte de război să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict viitor printr-o implicare a întregii națiuni”. La momentul respectiv, Guvernul condus de Rishi Sunak a respins ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Având în vedere că a promis o creștere a cheltuielilor militare până la 2,5% din PIB-ul Marii Britanii, premierul Rishi Sunak susține că înrolarea celor care împlinesc 18 ani pentru un an ar presupune un efort financiar de 2,5 miliarde de lire sterline (circa 3 miliarde de euro) pe an.

Potrivit premierului britanic, o comisie regală ar urma să fie înființată pentru a concepe noul program de serviciu național. Astfel, un program pilot ar putea fi deschis pentru aplicații în septembrie 2025.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.