Din iulie 2024, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere!

Din iulie 2024, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate și după deschidere.

În curând, toate capacele vor fi „atârnate” de gâtul sticlei, pentru că se apropie termenul limită al UE de 1 iulie. Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.

În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.

Coca-Cola adaugă chiar și o bandă de plastic suplimentară pentru a împiedica demontarea capacului în anumite state membre UE. Alți producători vor avea timp până la 1 iulie să facă același lucru.

La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.

”Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume:

  • recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, prevede articolul menționat.

Motivul care stă la baza întregului fenomen este că ONU a stabilit ca obiectiv reducerea poluării globale cu 80% până în 2040.

Deși ideea este fără îndoială utilă și eficientă, există și un revers al medaliei. Mulți consumatori au raportat că urăsc în mod deosebit aceste capace, deoarece fac dificil să savurezi o băutură din sticlă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.