Cristiano Ronaldo va evolua pentru a 6-a oara la un Campionat European de Fotbal

Cristiano Ronaldo (39 de ani) face parte din lotul Portugaliei pentru Euro 2024 și va bifa, astfel, cel de-al șaselea turneu final de Campionat European consecutiv. Este un record absolut, care întregește colecția de performanțe extraordinare reușite de fotbalistul lusitan.

Cine joacă la Euro pariuri sportive poate miza pe CR7 în lupta pentru titlul de golgheter. Veteranul nu este cu nimic mai prejos decât Kylian Mbappe sau Harry Kane. Dimpotrivă! În preliminarii a marcat de 10 ori, clasându-se pe locul secund în clasamentul golgheterilor, după Lukaku (14 reușite).

Un debut nefericit, în 2004

Prima apariție a lui Ronaldo la Euro a fost în 2004, când Portugalia a pierdut finala incredibil în fața Greciei (0-1). Avea 19 ani. Și-a luat revanșa 12 ani mai târziu, când a devenit campion european. Până în prezent, CR 7 a înscris de 14 ori la turneele finale ale Campionatului European, mai mult decât orice alt jucător: 2 goluri la Euro 2004, 1 gol la Euro 2008, 3 goluri la Euro 2012, 3 goluri la Euro 2016, 5 goluri la Euro 2020.

Prin „dubla” împotriva Ungariei, în primul meci al Portugaliei la Euro 2020, l-a depășit pe Michel Platini, care avea 9 goluri, marcate toate la turneul din 1984. Englezul Alan Shearer și francezul Antoine Griezmann au șapte goluri fiecare. Singurul urmăritor aflat în activitate este Griezmann.

Cristiano Ronaldo a jucat în toate meciurile Portugaliei de la ultimele cinci turnee finale ale Europeanului, cu excepția unuia, în 2008, când a fost odihnit la ultimul meci din grupă pentru că lusitanii erau deja calificați. Totalul de 25 de apariții ale lui Ronaldo este un alt record, compatrioții Joao Moutinho (37 de ani) și Pepe (41 de ani), ambii în activitate, având 19 fiecare.

Din 1980, nimeni nu s-a apropiat de Ronaldo în ceea ce privește șuturile la poartă. Atacantul portughez are 137, în timp ce francezul Thierry Henry are 52. Urmează, cu 48, francezul Zinedine Zidane și olandezul Dennis Bergkamp.

Ce recorduri poate doborî CR7

Cehul Karel Poborsky (retras din activitate) împarte în prezent cu Ronaldo recordul pentru cele mai multe pase decisive, cu șase fiecare. Belgianul Kevin de Bruyne are cinci, deci CR7 trebuie să fie altruist în fața porților adverse, ca să își asume supremația și acest top.

De asemenea, Ronaldo ar putea deveni cel mai în vârstă marcator din istoria turneului. În prezent, recordul este deținut de austriacul Ivica Vastic (care avea 38 de ani și 257 de zile când a marcat într-un egal 1-1 împotriva Poloniei, în 2008).

Cel mai bătrân marcator dintr-o finală de campionat european este italianul Leonardo Bonucci, care avea 34 de ani când a marcat împotriva Angliei, la Euro 2020.

Dacă Portugalia, care se află în Grupa F cu Cehia, Turcia și Georgia, reeditează succesul din 2016, atunci Ronaldo va deveni al doilea jucător – după spaniolul Iker Casillas în 2008 și 2012 – care își va conduce țara la două titluri la Euro. Teoretic, Portugalia (locul 6 în clasamentul FIFA) are cea mai ușoară grupă, dintre favorite. Niciuna dintre adversare nu se află în Top 35.

În 206 de apariții pentru Portugalia, Ronaldo a marcat 128 de goluri internaționale împotriva a 47 diferite. Nu a înscris niciodată împotriva Turciei sau contra Georgiei, dar va avea ocazia acum, în Germania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.