Directorul ANM avertizează: Vine o vreme africană în România!

Directorul ANM anunţă o vreme africană în România. Temperaturile vor crește puternic în următoarele zile și disconfortul termic va crea probleme majore, anunță meteorologii. Vom avea zile în care temperatura resimțită va fi de 42 de grade Celsius.

Potrivit prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada 17 iunie – 1 iulie, valorile termice continuă să crească, iar disconfortul termic va fi, de asemenea, ridicat.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat ce presupune anunţata „săptămână africană” din România: „Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană (…) Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud.”

„Vârful acestui episod va fi începând de joi, 38 de grade, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38 de grade  la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a mai spus Elena Mateescu. Indicele temperatură-umezeală va fi de peste 80-82 de unități.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valul de căldură se va extinde, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în următoarele patru săptămâni.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo pentru săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo pentru săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nord- vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo pentru săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.