Eurodeputatul Maria Grapini condamnă agresivitatea în trafic și cere majorarea drastică a pedepselor în cazul acestor șoferi!
Europarlamentarul Maria Grapini condamnă agresivitatea în trafic și consideră că trebuie înăsprite pedepsele. În context, eurodeputatul Grapini susține că, pentru prevenirea acestor incidente grave, este esențială educația în familie la care să se adauge cea din școli!
„Eu m-am întors luni dimineață de la Nuremberg-unde am întâlnit români veniți din Franța, din Germania, din România -și unde am făcut un eveniment extraordinar în urma căruia am intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai lung brâu de costum popular. A fost o euforie, în piața din Nuremberg, să vezi atâta românism și vin, apoi, acasă, la mine, și văd revoltată ce se întâmplă. Haideți să dăm și exemplele pozitive. Evident că acești nemernici, nu le pot spune , din păcate, altfel, au spart geamurile mașinii, am auzit vocea copiilor în interiorul acesteia… Cum să te duci să lovești geamul unei mașini, să bați părinții unui copil de patru ani, aflat, la rândul său, în mașină?”, a punctat eurodeputatul Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, acești agresori ar trebui să nu mai aibă permis de conducere și să fie, urgent, închiși. Nu cred că situația, a mai spus eurodeputatul, are neapărat legătură cu studiile respectivei persoane. “Eu pledez pentru educație în școli, deși este târziu să mai faci ceva când deja persoana în cauză este absolvent de liceu, student sau pe profesia lui”, a completat Maria Grapini.
De menționat faptul că europarlamentarul Maria Grapini a avut, în acest an, mai multe intervenții, în plenul PE, pe tema decăderii din dreptul de a conduce al celor care produc accidente grave. Potrivit eurodeputatului Grapini, este nevoie, totodată, de o exigență sporită în acordarea permiselor de conducere, pentru creșterea siguranței în trafic.
“ Avem accidente rutiere grave, nu numai din cauza șoferilor care sunt băuți, consumă droguri sau conduc cu viteză excesivă, dar și din cauza infrastructurii rutiere. Acesta este un alt subiect și ne dorim ca, în toate statele membre, să reușim să avem o infrastructură rutieră corespunzătoare!”, a punctat, în acest an, în plenul PE de la Strasbourg, Maria Grapini.
Concret, eurodeputatul român susține că este foarte important ca toți cei care încalcă, grav, regulile de circulație să fie tratați la fel pentru că viața are aceeași valoare indiferent în ce țară din UE se întâmplă accidentul. De asemenea, a mai spus eurodeputatul, prevenția și rigorile legii sunt foarte importante pentru ca toți trebuie să înțeleagă că avem nu numai dreptul fundamental de a conduce, dar și o uriașă responsabilitate.
“Sunt de acord și susțin ca această directivă să se aplice în tot spațiul european și să avem, astfel, o siguranță în toate statele membre. Punerea în pericol a vieții copiilor, a persoanelor în vârstă, în contextul unor accidente grave, tot mai dese, în special în orașe și pe autostrăzi, este de neconceput!”, a menționat Maria Grapini.
Într-o altă intervenție, europarlamentarul Grapini a militat, tot în plenul PE, pentru o exigență sporită în acordarea permiselor de conducere, pentru creșterea siguranței în trafic. “Viața oamenilor trebuie să fie prioritatea!”, a adăugat eurodeputatul Grapini.
„Discutăm un lucru extrem de important dacă plecăm de la statistici. Știm bine că avem foarte multe accidente rutiere, multe dintre ele grave. Era normal să venim cu o propunere și să îmbunătățim condițiile de trafic. Este straniu să aud colegi, în plenul PE, care spun că ar costa prea mult să facem, la 15 ani, o vizită medicală. Eu susțin cu toată tăria acest lucru pentru că nu putem expune cetățenii la accidente doar pentru că nu vrem, din rațiuni financiare, să facem acest lucru la 15 ani. Să nu uităm că, în schimb, facem revizia la mașină anual sau la doi ani!”, a precizat, la Strasbourg, Maria Grapini.
În condițiile în care ne confruntăm, la nivelul Uniunii Europene, cu o criză a șoferilor, eurodeputatul susține scăderea la 17 ani a vârstei pentru conducerea camioanelor, cu condiția unui însoțitor.
Potrivit europarlamentarului Grapini, cât timp la nivelul UE avem o piață internă , nu se poate ca, în unele state membre, să existe obligativitatea unei vizite medicale la 15 ani, iar în altele, nu.