Maria Grapini a supervizat, la Nuremberg (Germania), măsurarea celui mai lung brâu românesc din lume. Eurodeputatul a donat, la rândul său, trei brâie țesute care au contribuit la lungimea totală de 1667,41 metri!

În calitate de invitat special, europarlamentarul Maria Grapini a participat, duminică, 23 iunie, la Nuremberg (Germania), la acțiunea intitulată “Brâul care ne unește”, organizată de Centrul Cultural Româno-German Dumitru Dorin Prunariu”, în colaborare cu Asociația Dacia.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în cadrul acestui eveniment, s-a măsurat lungimea brâului compus din brâiele trimise de români din întreaga lume, cu scopul de a intra în Cartea Recordurilor.

„Sunt mândră că sunt român! Este un proiect unic în lume. Am donat și eu trei brâie țesute, care au contribuit la lungimea totală de 1667,41 metri. Astăzi, s-a dovedit că, atunci când suntem uniți, putem face lucruri mărețe!” a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

S-au atins, astfel, a punctat Maria Grapini, două recorduri. Este nu numai cel mai lung brâu românesc din toată lumea (1667,41m), confecţionat de românii de pretutindeni, dar şi cel mai greu (70 de kilograme).

Eurodeputatul Grapini a supervizat, de altfel, măsurarea brâului, în prezența unui juriu condus de prof.univ.dr. Viorica Iurașcu.

Potrivit coordonatoarei Asociaţiei “Dacia” şi a Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nuremberg, Ionela van Rees-Zota, pentru reușita acestui proiect, s-au strâns numeroase organizaţii din foarte multe ţări, de la Noua Zeelandă, până în Republica Moldova, adunându-se, astfel, peste 1.000 de persoane. Sunt asociaţii (una a trimis 140 de metri de brâu), sunt şezători româneşti, din toate ţările şi din România, unde zeci sau sute de persoane au ţesut fiecare cât au putut, a mai spus organizatoarea.

Lungimea și greutatea marelui brâu românesc, compus din brâiele trimise de români din întreaga lume, cu scopul de a intra în Cartea Recordurilor, este dovada  că suntem atât de aproape, indiferent cât de departe am fi.

Ce este brâul românesc? Un element important al costumului, portului românesc. Acesta este cel care strânge talia, mijlocul corpului uman, și este accentul concentrat simbolistic între partea superioară a portului românesc și cea inferioară. Este decorativ, este acea înșiruire de motive populare specifice fiecărei zone de pe teritoriul României. Este limbajul concertat simbolistic care unește într-o codificare ancestrală. Țara noastră este reprezentată și marcată puternic prin limbă și însemne bine gândite. Pe aceste brâuri, se repetă grafica codificată înțelept. Se poate spune că este o înșiruire de semne, este banda desenată a permanenței spiritului românesc. Locuitorii spațiului aproape rotund, românesc, au știut să facă un pașaport al costumului românesc, atunci când au țesut sau cusut aceste cingători, brâie, sumane.

De menționat că, la Nuremberg, pe data de 24 februarie 2024, într-o șezătoare organizată în Cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German  „Dumitru Dorin Prunariu” din Nuremberg, de către Doamna Daniela Lostun și echipa acesteia, s-a demarat ideea de a uni românii din România și toate colțurile lumii, prin brâiele lor, acest element central al costumului popular românesc. Trei românce adevărate, Ionela van Rees-Zota, Valentina Banu și Daniela Lostun au pornit acțiunea ,,Brâul care ne unește”, care a presupus o colectare de brâie nou create.

Și, astfel, după patru luni, Nuremberg a devenit capitala celui mai lung brâu românesc.

“Brâul care ne unește”, în ziua de Rusalii, va rămâne o sărbătoare importantă, eveniment ce va coborî, în fiecare an, duhul sfânt peste românii din toate zările. Avem încredere, pentru totdeauna, în cine suntem. Încă o dovadă în plus că, atunci când românii se unesc, reușesc tot ce își propun!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.